Szerencsejáték Zrt.;támogatások;Pataky Attila;CÖKA;vitorlás;Fly-Coop Kft.;Demjén Ferenc;alapítvány;

2022-06-21 16:12:00

Csaknem egymilliárd forintot osztott szét a Szerencsejáték Zrt., jutott 230 millió egy vitorlásra, 141 millió Pataky Attilának és 70 millió a CÖKA-nak is

Rajtuk kívül a Habony Árpádot és a Rogán Antalt reptető családi vállalkozás, Demjén Ferenc cége és a Polgárok Házát fenntartó alapítvány is részesült támogatásban.

Négy hónap alatt 915 millió forintot osztott szét leányvállalata útján az állami lottócég, ennek negyede egy vitorlás megvásárlását segítette, de 141 milliónak örülhetett Pataky Attila, 70 milliónak pedig a Békemenetet szervező CÖKA – írja a hvg.hu.

A Szerencsejáték Zrt. támogatáskezelő leányvállalata „közösségi, társadalmi tevékenységek” támogatására osztotta ki a pénzt. Ugyan a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-nek rendszeresen közzé kell tennie a honlapján az adománnyal vagy szponzorációs szerződéssel támogatottak listáját, a havi listákat rendre több hónapos késéssel töltik fel – jegyzik meg.

Mivel május közepén még egyetlen idei összeget sem közöltek, a portál közérdekű adatigényléssel kérte ki az idei támogatottak listáját, amire a törvényes 15 napos határidő újabb 15 napos hosszabbítása után, június közepén érkezett az a válasz, hogy az adatok elérhetők a honlapon. Mint írják, ezeket 1-2 nappal korábban tölthették fel, addig nyomuk sem volt, ráadásul csak a január-április hónapokról tettek közzé adatot, a már szintén lezárt május hónapról semmilyen információ nincs.

Az adatok alapján az év első négy hónapjában összesen 915 millió forintot osztott szét a Szerencsejáték Zrt. leánycége, és a lista korábban nem tapasztalt, jelentős aránytalanságokat mutat:

A 230 millió forint egy április 7-én aláírt szponzorációs szerződéssel a Hightide23 Kft.-hez került. A honlapra feltöltött egysoros tájékoztatókból nem derül ki, pontosan mire kapott pénzt az adott szervezet vagy vállalkozás, sokszor még azt sem egyszerű kideríteni a nevük alapján, hogy ezek mivel foglalkoznak. Azt pedig egyáltalán nem közlik, miért tarthatták támogatásra érdemesnek őket, és miért éppen a jelzett összeggel támogatták őket a Szerencsejáték-leánycég döntéshozói.

A 230 millióra érdemesített Hightide23 Kft.-nek sem weboldala, sem Facebook-oldala nincs, a cégjegyzékből pedig csak annyi derül ki, hogy a fő tevékenységként nyomdai előkészítéssel, illetve az ettől viszonylag messze álló szabadidő- és sporthajógyártással foglalkozó 11 éves vállalkozásnak tavaly augusztusban lett egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője Weöres Szabolcs, a cégnek pedig 2020-ban és 2021-ben sem volt árbevétele, a tavalyi évet például 201 ezer forintos veszteséggel zárta. Weöres Szabolcsot egy tavalyi cikk szerint “a magyar vitorlás sportban igazán járatosakon kívül talán kevesen ismerik”, mindenesetre a Fa Nándorral is hajózó profi vitorlázó most a cégén keresztül jelentős támogatást kapott – mint azt a vitorlazasmagazin.hu-nak idén májusban elárulta – egy olyan versenyhajó megvásárlásához, amelyet

Mint azt a portál megjegyzi, a március „a jelek szerint minden évben Pataky Attila hónapja”: akkor kapta az eddigi második legnagyobb összeget az idén, több mint 141 millió – egész pontosan 141 732 284 forintot – az Edda énekesének vállalkozása, a P.Management Kft. a Szerencsejáték Service-en keresztül, ahonnan tavaly is éppen márciusban jutott 78,7 millióhoz. Mint írják, bár Pataky vállalkozásának biztosan jól jött a pénz,

A harmadik legtöbb pénzt, 70 milliót szintén márciusban és ismét „egy régi ismerős” kapta, a Békemeneteket is szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA). A Szerencsejáték-cég tavaly 40 millióval, 2020-ban 100 millióval, 2018 végén pedig 70 millióval támogatta a CÖKA-t, amely máshonnan is hasznot húz,

A CÖKA bevételeinek jelentős részét az ilyen és ehhez hasonló támogatások jelentik. Mint írják, az alapítvány részint ezeknek is köszönhetően tavaly 252 milliós rekordnyereséget ért el.

A lista alapján 35 millió forintot kapott a Szerencsejáték Service-től a tavalyi 20 millió után az Aeroglobe Kft. A Budaörsi Repülőteret üzemeltető, régi repülős dinasztia által tulajdonolt családi vállalkozáshoz kapcsolódó másik családi cég a FLY-COOP Kft., amelynek a helikopterével utazott Rogán Antal miniszter és felesége 2016-ban egy lagziba, de szállították már Habony Árpádot is. A Demjén Ferenc tulajdonában álló Rózsa Records Kft. 30 millió forintot kapott, és 20 millió jutott az Orbán Viktor első és eredeti – még Vona Gábort is a tagjai között tudó – polgári köréből kinőtt Szövetség a Nemzetért Alapítványnak, amely a polgári körök központja, a budapesti Polgárok Háza fenntartója.