hajléktalanok;vizit;online;orvosi ellátás;Magyar Máltai Szeretetszolgálat;

2022-06-23 13:35:00

Online vizitekkel segítenék a hajléktalan emberek orvosi ellátását

A cél, hogy a kezelésre szoruló betegeknek ne kelljen mindig maguknak felkeresni egy rendelőt, a fedél nélkül élőknek egyébként is “nehezített pálya” az ellátáshoz való hozzáférés.

Rendhagyó program indítását tervezi szeptembertől a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amelyben internetes orvosi konzultációkkal tennék lehetővé, hogy a hajléktalanellátó intézmények ellátottjai hatékonyabban és gyorsabban juthassanak egészségügyi ellátáshoz. A lehetséges megoldásokról a Semmelweis Egyetemmel együttműködve készítettek kutatást és egy pilot programot is indítottak, amelynek eredményeit csütörtökön ismertették.

A felmérések négy budapesti hajléktalan ellátó intézményben zajlottak, elsősorban olyan hajléktalan emberek körében, akik valamilyen krónikus betegséggel rendelkeznek; összesen 415 online vizitet bonyolítottak le. A kutatás során kiderült, hogy a résztvevők nyitottan állnak a lehetőséghez, 69,6 százalékuk rendelkezik mobiltelefonnal, 39,9 százalékuk okostelefonnal is. Sőt 34,6 százalékuk használta az internetet egészségügyi célokra, 18,8 százalékuk pedig már kipróbált egészségügyi telefonos alkalmazásokat is.

Morva Emília, a Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője arról számolt be, tapasztalataik szerint a hajléktalan emberek egyre rosszabb egészségügyi állapotban vannak, az egészségügyi ellátórendszerhez valóhozzáférés pedig “nehezített pálya” számukra. Ezt alátámasztja a Február Harmadika Munkacsoport idei jelentése is, amely szerint

A program célja, hogy ezeknek az embereknek ne kelljen minden esetben maguknak megpróbálni eljutni az orvoshoz, hanem az orvosi ellátás menjen oda hozzájuk. A gyakorlatban ez úgy nézhet ki, hogy a szállókon biztosított internethozzáféréssel és digitális eszközökkel el lehessen érni az orvost, de szociális segítők közreműködésével akár az utcán is lebonyolítható legyen egy orvosi konzultáció. A segítők ehhez külön képzést is kapnak majd.

Békási Sándor, a Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi centrumának vezető főorvosa a Népszava kérdésére elmondta, a 0-24 órás központban mindig van elérhető orvos. A kutatás során azt is felmérték, az orvosok mennyire bátrak az online kezelésben:

Békási Sándor hangsúlyozta: az elsődleges cél a krónikus betegségek kezelése, a komolyabb beavatkozást igénylő eseteknél, a sürgősségi ellátásoknál vissza kell térni a hagyományos módszerekhez. Lapunk érdeklődésére azt is elmondta, tervezik, hogy több intézményt is bevonnak a programba.

Győrffy Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense és a Digitális Egészség kutatócsoport vezetője hozzátette: a digitális átállásnál külön figyelmet kell szentelni a sérülékeny társadalmi csoportokra, a hajléktalan emberek mellett például a fogyatékossággal élőkre is.