eladás;részesedés;cég;Hernádi Zsolt;Szalay-Bobrovniczky Kristóf;

2022-06-23 21:46:00

Hernádi Zsoltnak adta el csehországi repülőgépgyártó cégét Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A Mol elnök-vezérigazgatója segített megszüntetni a honvédelmi miniszter céges összeférhetetlenségeit.

Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának adta el csehországi repülőgépgyártó cégét Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – írja a Telex az Aero Vodochody csütörtöki közleményére hivatkozva.

A bejelentés szerint az új honvédelmi tárcavezető az SI 13 Aero Zrt.-nek adta el az Aeróban lévő többségi részesedését. A cég mögött Hernádi Zsolt áll. Az Aero kisebbségi részesedését továbbra is a cseh Omnipol a.s. vállalat birtokolja.

A közlemény szerint

„Az Aero folytatja mindhárom üzleti tevékenységének fejlesztését, azaz a saját katonai repülőgépek gyártását és fejlesztését, a karbantartás-javítás-felújítás üzletágat, valamint a hazai és nemzetközi megrendelőknek szánt repülőgép-építési programjait. Mindhárom pillér a vállalat üzleti stratégiájának szerves része marad” – írták.

Az 52 éves Szalay-Bobrovniczky egyike az ötödik Orbán-kormány új minisztereinek. Benkő Tibort váltotta a Honvédelmi Minisztérium élén. Felesége Szentkirályi Alexandra korábbi főpolgármester-helyettes, jelenleg kormányszóvivő.

Szalay-Bobrovniczky hosszú ideig a Fidesz gazdasági hátországában tevékenykedett, politikai pozíciót londoni nagyköveti posztja (2016-tól) után először vállalt. Az üzletember köztudottan közel áll Habony Árpádhoz, ő maga bajtársként hivatkozott rá egy interjúban. 

A 2010 utáni időszakban több, államhoz közeli vállalkozásnál is feltűnt a neve, 2019-ben például bevásárolta magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amelyet a részben a Ganz, részben pedig az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasúti kocsi teljesítésére hoztak létre. Miniszteri kinevezése után összeférhetetlenség miatt kénytelen volt megválni ezektől az érdekeltségeitől.

Az Orbán-kormány korábban összesen 12 darab, a cseh Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgépet vásárolt a Magyar Honvédségnek, nyolc ebből a (Gripen-)pilóták kiképzését szolgálja, négy pedig felderítő célokat.