gázellátás;Oroszország;Európai Bizottság;cseppfolyós gáz;

2022-06-28 18:07:00

Vészforgatókönyvekkel készülnek Európában az orosz gázszállítások drámai csökkenésére

Tizenkét uniós ország orosz gázbehozatala máris megszűnt vagy akadozik. 

Európa-szerte készülnek a vészhelyzeti tervek arra az esetre, ha az orosz földgázszállítások a következő hónapokban drámaian csökkeni fognak. Kadri Simson, az Európai Bizottság (EB) energiaügyekért felelős tagja bejelentette, hogy az orosz gázimport a tavalyi év azonos időszakához képest a felére csökkent, és még tovább apadhat. Tizenkét uniós ország orosz gázbehozatala máris megszűnt vagy akadozik. Jelenleg az ellátás biztonságát nem fenyegeti közvetlen veszély, de fel kell készülni az esetleges komoly fennakadásokra, különösen a tél beálltával.

A biztosi testület koordinációra és szolidaritásra buzdítja a tagállamokat, emellett közös beszerzéseket javasol és sürgeti az energiaforrások gyorsított ütemű diverzifikálását, a gáztároló-kapacitások bővítését, az energiával való takarékoskodást. Az állam- és kormányfők megbízásából a biztosi testület júliusban egy sor javaslatot fog tenni a fosszilis üzemanyagok iránti kereslet csökkentését célzó intézkedésekre.

Március óta az Európába irányuló cseppfolyósított földgáz (LNG) export 75 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, az amerikai szállítások pedig megháromszorozódtak. Az EB tárgyalásokat folytat több külföldi országgal a vezetékes és a cseppfolyós energiahordozó exportjának jelentős növeléséről.

Az uniós jogalkotók rekordidő alatt fogadták el a rendeletet, amelynek célja, hogy még a hideg beállta előtt biztosítsa a gáztárolókapacitások feltöltését, és szükség esetén megosztását a tagállamok között. A hamarosan hatályba lépő jogszabály előírja, hogy a tagállamoknak a területükön lévő földalatti gáztárolókat az idei tél előtt legalább 80 százalékos, a következő téli időszakok előtt pedig 90 százalékos kapacitásig az kell feltölteniük. Uniós szinten ezek a készletek jelenleg 56 százalékon vannak, ami magasabb a megszokott átlagnál. Mivel a gáztárolási kapacitások országonként eltérnek egymástól, a tagállamok helyzetüktől függően LNG vagy alternatív üzemanyagok készleteinek beszámításával részben teljesíthetik a tárolási célt. Azoknak az országoknak, amelyek nem rendelkeznek ilyen tároló létesítményekkel, éves hazai gázfogyasztásuk 15 százalékát kötelező lesz más tagállamokban kell tárolniuk, és így hozzáférhetnek az ottani tartalékokhoz.

A kormányközi együttműködés friss példája, hogy a német gazdasági miniszter hétfőn Luxembourgban egyetértési nyilatkozatot írt alá magyar, cseh, lengyel, osztrák és szlovák kollégájával arról, hogy egy esetleges villamosenergia-ellátási válság esetén kölcsönös segítséget nyújtanak egymásnak.

A tagállamok energiaügyi és környezetvédelmi miniszterei a napokban szeretnék véglegesíteni álláspontjukat a közösség becsvágyó klímavédelmi csomagjáról, mielőtt tárgyalóasztalhoz ülnek az Európai Parlament képviselőivel, hogy megállapodjanak a jogszabályokról. A huszonhetek már megegyeztek, hogy 2030-ig 40 százalékra emelik a megújuló energiaforrások arányát az energiafelhasználásukban, és az évtized végére 36 százalékkal csökkentik energiafogyasztásukat. A szennyezés visszafogását célzó további előterjesztésekről - például az új gépjárművekre vonatkozó széndioxid-kibocsátási normákról és az üvegház hatású gázok éves kötelező csökkentésének mértékéről.