Észak-Korea;koronavírus;propaganda;Dél-Korea;

2022-07-01 11:21:00

Észak-Korea úgy véli, délről érkező „propaganda-léggömbök” hozták be a koronavírust

A totalitárius bolsevik állam propagandamédiája erős kontúrokkal festette fel a párhuzamos univerzumot.

Az észak-koreai állami média pénteken azt sugallta, a koronavírus azt követően terjedt el az országban, hogy egyes állampolgárok Dél-Koreából érkező „propaganda-léggömbökkel” kerültek kapcsolatba.

Dél-koreai aktivisták évek óta léggömbökkel juttatják át üzeneteiket a két ország határán. Phenjan gyakran kifogásolja ezt a tevékenységet, illetve azt, hogy a szöuli vezetés semmit sem tesz ellene. A dél-koreai országegyesítési minisztérium kizártnak nevezte, hogy a vírus a léggömbökkel jutott volna be Észak-Koreába.

Az észak-koreai állami média a járványügyi központra hivatkozva azt írta, hogy a határhoz közeli Iphóból jelentették az első megbetegedéseket, és néhány itteni lakos hurcolhatta be a fertőzést a fővárosba, Phenjanba. A központ szerint egy 18 éves katona és egy ötéves kisgyermek „idegen tárgyakkal” került kapcsolatba Iphóban április elején, később pedig pozitív lett a tesztjük a koronavírus omikron variánsára. A járványügyi központ arra utasította a helyieket, hogy legyenek óvatosak a határon keresztül érkező „idegen tárgyakkal”, és azonnal értesítsék a hatóságokat, ha ilyet találnak. A „híradások” nem pontosították, hogy a központ mit ért „idegen tárgyak” alatt.

A totalitárius állam korábban azt állította, hogy a hóesés és a költöző madarak is terjeszthetik a koronavírust. Phenjan óvintézkedésként még azt is megtiltotta az embereknek, hogy bemenjenek a tengerbe. Külföldi szakértők ezzel szemben állítják, a vírus azt követően jelenhetett meg Észak-Koreában, hogy az januárban rövid időre megnyitotta Kínával közös határát a teherforgalom előtt. A járvány fővárosi terjedéséhez egy katonai parádé és más tömegrendezvények is hozzájárulhattak.

Észak-Korea május 12-én ismerte el hivatalosan, hogy megjelent az országban a koronavírus, bár valószínűleg jóval korábban is jelen volt a fertőzés. Phenjan májusban rendkívüli állapotot hirdetett, és országos zárlatot rendelt el a járványhelyzet miatt.