orosz-ukrán háború;Odessza;lakóépület;rakéta;halottak;

2022-07-01 09:12:00

Rakétatalálat ért egy lakóépületet Odessza közelében, legkevesebb 14-en meghaltak

Az áldozatok közül hárman gyermekek. További harminc ember megsérült.

Orosz rakéta csapódott be egy kilencemeletes lakóépületbe a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza közelében található Bilhorod-Dnyisztrovszkijben péntek hajnalban, a támadásban legalább tizennégyen életüket vesztették és harmincan megsebesültek - közölték az ukrán mentőszolgálatok. Az áldozatok között három gyermek van.

A mentés jelenleg is zajlik, többen a romok alatt rekedtek, miután az épület egy része összeomlott. Egy másik rakéta egy üdülőépületet talált el, a támadásban hárman meghaltak, és legalább egy ember megsebesült - mondta el Szerhij Bracsuk, a helyi kormányzat szóvivője az ukrán állami televíziónak.

Ukrán helikopterek csapást mértek az orosz csapatokra Herszonban, Bilozerka közelében - közölte az ukrán hadsereg pénteken. A támadásban 35 orosz katona vesztette életét, és két harckocsi, valamint több páncélozott jármű megsemmisült.

Eközben Ukrajna megkezdte az áramexportot az Európai Unióba Románián keresztül - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön. A hírt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette. Zelenszkij elmondta, hogy a jövőben növelik a szállított mennyiséget, így az ukrán elektromosság részben kiválthatja az orosz gázt az európai piacon. Megjegyezte, a megállapodás nem csak az anyagi haszonról szól, hanem Európa biztonságáról. Az ukrán áramhálózatot március közepén kötötték össze az európaival.