Illinois;Chicago;lövöldözés;halálos áldozatok;elfogás;

2022-07-05 07:52:00

Őrizetbe vették a hat halálos áldozatot követelő Highland Park-i lövöldözés gyanúsítottját

A legalább hat halálos áldozatot és több tucatnyi sérültet követelő merénylet miatt egy demokrata szenátor tovább szigorítaná az amerikai fegyvertörvényt.

Őrizetbe vették a rendőrök a Robert E. Crimo III néven emlegetett 22 éves férfit, aki a Chicago melletti függetlenség napi ünnepségen történt lövöldözéssel gyanúsítanak – írja a CNN. A támadásban, amint arról a Népszava is beszámolt, legalább hatan meghaltak és 31-en megsebesültek.

A hatóságok az illinoisi Lake Forest közelében tartóztatták le a férfit, akit addig a lövöldözésben érintett személyként kerestek. Crimo-t egy észak-chicagói rendőrtiszt vette észre, aki megpróbálta leállítani a forgalmat. Crimo ezután elmenekült, de rövid üldözés után elfogták, és a merénylet helyszínén illetékes Highland Park rendőrségére szállították.

A rendőrség sajtótájékoztatón közölte, hogy „digitális bizonyítékok” segítettek a nyomozóknak azonosítani a gyanúsítottat, akiről később az is kiderült, online zenei videókat tett közzé, amelyek „baljós hangú szövegeket és animált jeleneteket tartalmaztak fegyveres erőszakról”. Például az „Are you Awake” című videóban Crimo sokszínű hajjal és arctetoválással látható, elhangzik: „Csak meg kell tennem. Ez a sorsom." 

A videón egy karikatúra-animáció látható, amint egy Crimóra emlékeztető pálcikafigura taktikai felszerelésben puskával támadást hajt végre. Egy másik, videóban egy Crimóra hasonlító, hasonló pálcikafigurás rajzfilmfigurát ábrázolnak, amint arccal lefelé a földön fekszik a saját vérében, körülötte rendőrök, kihúzott fegyverrel.

Crimo, aki „Awake the Rapper”-nek nevezi magát, több jelentős streaming oldalon és egy személyes weboldalon is közzétette zenéjét. A vélhetően Crimóhoz tartozó Facebook- és Twitter-fiókokat azután törölték, hogy a legalább hat ember halálát okozó lövöldözésben „érdekelt személyként” nevezték meg. 

A lövöldözésról a helyi hatóságok egyik munkatársa elmondta, hogy a rendőrség egy „nagy teljesítményű puskát” talált egy üzlet tetején, ahonnan a támadó a feltételezések szerint tüzet nyitott. Közölték, az áldozatok közül öten a helyszínen, egy ember pedig a kórházban halt meg, valamennyien felnőttek voltak. 

Összesen 26 embert szállítottak kórházba, és 25-en lőtt sérüléseket szenvedtek, köztük voltak gyerekek is. Többségüket ellátták, és hazaengedték.

A CNN-nek szemtanúk arról számoltak be, hogy először tűzijátéknak gondolták a lövéseket. Zoe Pawelczak azt mondta, amikor rájött, hogy valami nincs rendben, megragadta az apját, és futni kezdett. Mások azt mondták, káosz alakult ki, az emberek menekültek és menedéket kerestek.

A történtek miatt Dick Durbin illinoisi demokrata szenátor a lövöldözés helyszínén, a Highland Parkban arról beszélt, hogy a nemrégiben kétpárti támogatással elfogadott fegyvertörvényt tovább kell szigorítani. A támadást „amerikai tragédiának” nevezte, s kifejtette, hogy szerinte nincs ok nincs arra, hogy valaki katonai rohamfegyvert birtokoljon. Mint hozzátette, egy ilyen „gyilkológépnek” nincs értéke sem a vadászat, sem a sport szempontjából, és nem nevezhető önvédelmi fegyvernek sem.

JB Pritzker illinoisi kormányzó és Tammy Duckworth szenátor szövetségi és állami szintű támogatást ígért az áldozatok és családjaik számára. Duckworth elmondta, hogy felvette a kapcsolatot Joe Biden elnökkel és Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterrel, s mindketten ígéretet tettek arra, hogy elküldik a szükséges forrásokat.