Európai Unió;Orbán Viktor;EU-csúcs;jogállamiság;7-es cikkely;Charles Michel;

2022-07-05 13:34:00

Charles Michel: Nem mondhatom meg a magyaroknak, kit küldjenek az uniós csúcsra

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő arra kérte az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsot vezető Charles Michelt, hogy zárja ki Orbán Viktort a fontos döntéseket hozó csúcstalálkozók résztvevői közül, mivel Magyarország nem tekinthető többé demokráciának.

A politikus most a Twitteren tette közzé az elnök válaszát, amelynek lényege: nem mondhatja meg a magyaroknak, hogy kit küldjenek Brüsszelbe.

A válaszlevél leszögezi: az Európai Tanács összetételét az EU-Szerződés határozza meg. Eszerint az intézményt a tagállamok állam- illetve kormányfői, a testület elnöke és az Európai Bizottság elnöke alkotja.

Az elnök szerint az Európai Tanácsnak nincs mérlegelési jogköre, hogy kit hívjon meg az üléseire. A tagállamoknak kell eldönteniük, hogy képviseltetik-e magukat, és azt is, hogy fennállnak-e olyan okok, amelyek miatt az állam- vagy a kormányfőjük nem vehet részt a csúcsszintű találkozón. Sem az Európai Tanács, sem annak elnöke nem dönthet arról, hogy a nemzeti jog alapján ki a tagállam állam- vagy kormányfői szintű képviselője, válaszolta Charles Michel a zöldpárti EP-képviselőnek.

Jogászok azonban rámutatnak, hogy az EU-szerződés igenis ad lehetőséget egy vezető kizárására a testületből.

Magyarország ellen 2018 óta zajlik az eljárás, de még mindig csak a párbeszéd szakaszában tart.