Kövér László;interjú;Mandiner;

2022-07-05 21:29:00

Kövér László szerint a progresszió nem ideológia, hanem sátánizmus

Az Országgyűlés elnöke ezt azután mondta, hogy megkérdezték: változott-e a véleménye korábbi kijelentése óta, miszerint „Soros György nem a patás ördög, csak az egyik küldötte”.

Terjedelmes interjút adott a Mandinernek Kövér László.

Az interjú készítője felidézte az Országgyűlés elnökének korábbi kijelentését, miszerint „Ma sem gondolom természetesen, hogy Soros György maga a patás ördög. Nem, ő csak az egyik küldötte a sok közül.”

A kérdésre, hogy változott-e a véleménye azóta, Kövér azt válaszolta, hogy

Az Országgyűlés elnökét meglepte az újabb kétharmad, „dacára annak, hogy januártól kezdve kiolvasható volt a számokból a kétharmados győzelem lehetősége”.

A kérdésre, mi a véleménye arról, hogy „többek szerint addig fog nyerni a Fidesz, amíg Gyurcsány Ferenc vissza nem vonul a politikától”, azt válaszolta:

A kérdésre, hogy gyerekként mi akart lenni, ha felnő, azt válaszolta, hogy rajzfilmrajzoló. „Kisgyerekként vasárnaponként mindig vártam a Foxi Maxit, talán emiatt” – mondta.

A kérdéssel kapcsolatban, miszerint miért mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „pszichés problémákkal” küzd, elismerte, „meglehet, fogalmazhattam volna óvatosabban is, de úgy éreztem, nem kellene szó nélkül hagyni, hogy miközben a magyar emberek, a kormány, a jótékonysági szervezetek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a háború elől menekülő ukránokat segítsék, az ukrán vezetés olyan hangnemben sértegette a magyar állami vezetést, amit nem lehetett volna tenni. (...) Az ön által említett nyilatkozatom óta a helyzet már javult, Zelenszkij elnök úr köszönetet mondott a magyar miniszterelnöknek.”

Felidézik, hogy Kövér 1990-ben a Fidesz és az SZDSZ közös jelöltjeként lett parlamenti képviselő Pápán. Kövér válaszában kitért arra, hogy „az SZDSZ antikommunista pártként indult, semmi baj nem volt velük akkor – nem úgy később –, így nem éreztük problémának, amikor felajánlották, hogy közös jelöltként is örömmel támogatják az indulásomat”.

A kérdésre, miszerint „sokan riogatják azzal az embereket, hogy Putyin nem áll meg Ukrajnában”, és végső célja annak a blokknak a visszaállítása, amely ellen Kövér is „harcolt 1988-tól a Fidesz tagjaként”, Ferenc pápát „idézte”, miszerint „ez egy kiprovokált háború, ami akkor is igaz, ha Oroszország agresszióját ez nem menti”.

„Ennek a háborúnak a kiszemelt áldozata pedig Európa, amit így – talán egyszer és mindenkorra – le lehet választani az energia- és nyersanyagforrásként, felvevőpiacként és a hatalmas ázsiai gazdasági térséghez összekötő kapocsként természetes partnerül kínálkozó Oroszországról. Az oroszok, az ukrán elnök, Európa héjái és azok is, akik éppen csak gyávaságból tátognak a háborús kórusban – mind hozzák a szerepüket egy mások által írt színműben, ami inkább hasonlít egy abszurd drámára, mint egy shakespeare-i tragédiára. Mellesleg mintha törést látnék az érvelések logikájában: ha az orosz hadsereg legyőzése csupán azon múlik, hogy kap-e a Nyugattól elég fegyvert Ukrajna, akkor ez az orosz hadsereg bajosan birkózna meg a NATO haderejével Berlin felé menet.”