Srí Lanka;államcsőd;IMF;

2022-07-06 13:21:00

Csődbe ment Srí Lanka

Így most az IMF-fel való megállapodáson áll vagy bukik minden.

Sri Lanka csődbe ment - jelentette ki az ázsiai szigetország miniszterelnöke. 

Ranil Wickremesinghe a helyi parlamentben tartott beszédében elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások is nehézségekbe ütköznek, s ez nagyobb kihívást jelent, mint amikor mint „fejlődő” ország egyeztettek a szervezet képviselőivel. 

Srí Lanka az elmúlt hét évtized legsúlyosabb pénzügyi válságát szenvedi el, miután az ország devizatartalékai rekordalacsony szintre zuhantak, és millióknak okoz nehézséget, hogy hozzájussanak az élelmiszerhez, a gyógyszerhez vagy éppen az üzemanyaghoz. Az iskolákban felfüggesztették a tanítást, a fővárosban pedig több százan álltak órákig sorban azért, hogy benzint vásároljanak. Eközben többször is összecsaptak a rendőrséggel és a hadsereggel. Kanchana Wijesekera energetikai miniszter vasárnap azt közölte, országának kevesebb mint egy napra elegendő üzemanyaga maradt. A tárcavezető a nemzetközi válságokat, valamint Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját okolta. 

A miniszterelnök kedden azt mondta, reméli, hogy augusztusban be tudják nyújtani az IMF-nek az adósság átstrukturálásáról és fenntarthatóságáról szóló jelentést. Ha sikerül tető alá hozni a megállapodást, akkor egy négyéves időszakra szóló átfogó hiteltámogatási programot készítenének elő - írja a CNN.