Ukrajna;háborús bűncselekmények;orosz megszállás;

Ukrajna több mint 21 ezer háborús bűncselekmény gyanúját vizsgálja

Ez alighanem egy alábecsült szám lehet, mivel az orosz megszállás alatt lévő területeken értelemszerűen nem tudnak dolgozni. 

Az ukrán főügyész arról számolt be a BBC-nek, hogy a vádhatóság több mint 21 ezer olyan háborús bűncselekmény ügyében indított vizsgálatot, melyet állítólag az orosz hadsereg követett el az invázió óta.

Irina Venediktova közlése szerint naponta 200-300 háborús bűncselekményről kap jelentést. Ugyanakkor elismerte, sok tárgyalásra az elkövető távollétében kerül majd sor, de a büntetőeljárások lefolytatása „igazságossági” kérdés.

Egyúttal figyelmeztetett: 

meg kell érteniük azon orosz katonáknak, akik civileket öltek, kínoztak vagy erőszakoltak meg, hogy „csak idő kérdése, mikor kerülnek bíróság elé”.

Jelezte: nem tud minden esetet „megfelelően és hatékonyan kivizsgálni”, mivel egyes személyekhez és területekhez nem tudnak hozzáférni. Ezzel az orosz megszállás alatt lévő országrészekre gondolt. Venediktova azt mondta, hogy már 600 gyanúsítottat azonosítottak, és 80 büntetőeljárás indult.

Az első orosz katonát egyébként már bíróság elé állították, majd életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték egy civil meggyilkolása miatt.