Szijjártó Péter;letelepedési kötvény;Külgazdasági és Külügyminisztérium;Momentum;

2022-07-10 19:31:00

Már tartott az orosz-ukrán háború, amikor Szijjártó Péter minisztériuma jóvoltából milliárdok landolhattak egy orosz multinál

A momentumos Tompos Márton kérdezősködik az ügyben a külügynél.

Írásbeli kérdést nyújtott be a momentumos Tompos Márton a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, miután június végén a K-Monitor korrupcióellenes civilszervezet arról számolt be, hogy a tárca már az Ukrajna elleni orosz offenzíva idején, április 8-án szerződött le egy orosz céggel, az Arnesttel, amely így magyar közpénzmilliárdokhoz juthatott hozzá.

A K-Monitor bejegyzése szerint az Arnest egyedi döntéssel jut támogatáshoz, alsózsolcai barnamezős aeroszol töltőüzemének közel 17 milliárdos beruházásához az adófizetők közel 6,8 milliárdot adnak a megállapodás nyomán. Felidézik, hogy az Arnestnek a háború miatt érvényesített európai szankciók miatt el kellett adnia az Egyesült Királyságban lévő érdekeltségét, úgy tűnik azonban, hogy a magyar külügy a háború ellenére is bevállalta, hogy szerződik az orosz beruházás támogatására. 

Tompos Márton Facebook-bejegyzésében felidézte, hogy az Arnest tulajdonosa egy bizonyos Alekszej Szagal, akinek feleségét Jelenya Szagalnak hívják. Ő szenátor volt az orosz Szövetségi Tanácsban, és egy ugyanilyen Jelenya Szagal nevű volt szenátor korábban letelepedési kötvényt vásárolt Magyarországon.

A momentumos politikus ezért írásbeli kérdést küldött a külügynek az esettel kapcsolatban, s azt szeretné megtudni, miért kell még adófizetői milliárdokkal is támogatni azt, aki úgy vesz letelepedési kötvényt, hogy annak fejében be kell fektetnie Magyarországon.