oktatás;pedagógusok;PDSZ;kata;másodállás;kisadózó vállalkozók tételes adója;

2022-07-12 19:34:00

Több tízezer oktatásban dolgozó eddig a „nyomorbérét” próbálta kiegészíteni katásként

“Az államkasszát nem a kisadózók megsarcolásával, hanem felelős, átgondolt politizálással kellene megvédeni”.

A kata szigorítása több tízezer oktatásban dolgozót is érint, akik a „nyomorbérüket” egészítették ki egyéni vállalkozói tevékenységgel, főként mellékállású kisadózóként - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), tiltakozva a vonatkozó törvény elfogadása és bevezetése ellen. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja lapunknak elmondta, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly februárban mintegy 34 ezer oktatásban működő egyéni vállalkozó volt, akik közül nem kevesen katásak lehetnek.

A PDSZ szerint az adózás év közbeni változtatása súlyosan veszélyezteti a jogbiztonságot, és szembemegy az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatával is, amely kimondta, hogy a jogszabályoknak világosnak, egyértelműnek, kiszámíthatónak és előreláthatónak kell lenniük. A szakszervezet szerint a törvény gyors elfogadásával és nyár végi életbe lépésével a kormány a kellő felkészülési idő követelményét is megsértette, különösen, hogy a tervezet benyújtását nem előzte meg semmiféle társadalmi egyeztetés. „Az államkasszát nem a kisadózók megsarcolásával, hanem felelős, átgondolt politizálással kellene megvédeni” - írták.

A PDSZ tavaly szeptemberben készített felmérést a közoktatásban dolgozók körében a megélhetés és az anyagi biztonság kérdésében, amelyből kiderült, sok pedagógus küzd anyagi nehézségekkel:

Az egynél több állásban dolgozó pedagógusok 94 százaléka szerint mellékkereset nélkül nem tudnák fenntartani saját és családjuk életszínvonalát.