Orbán-kormány;felújítás;Ókovács Szilveszter;Magyar Állami Operaház;

Csak a lámpák egymilliárdba kerültek, de már hámlik a főlépcső mennyezete az alig négy hónapja átadott Operaházban

Bár a felújított Andrássy úti épületben csak a lámpák egymilliárdba kerültek, a főlépcső mennyezete már alig négy hónap után hámlik – vette észre lapunk.

Alig négy hónapja adták át a felújított Operaházat, de már hámlik a főlépcső mennyezete – vette észre a Népszava. Az Andrássy úti épületet csaknem öt év után nyitották meg, ezt nemcsak a nézők várták felfokozott érdeklődéssel, hanem a Fidesz is. A kormány ugyanis az átadó előtt nem sokkal – vélhetőleg némi motivációs céllal – 800 millió forinttal toldotta meg a költségkeretet előre nem látható munkákra hivatkozva. A felújítás teljes ára az Angliában varratott függönnyel, a műemléki részek 24 karátos aranyfüst lemezzel való újraaranyozásával, az új színpadtechnikával együtt elérte az 55 milliárdot. Ez jóval több az eredetileg tervezettnél. Csupán a lámpák egymilliárdba, a székek 1,3 milliárdba kerültek.

A látvány valóban lenyűgöző, különösen fentről, a „szegényeknek” kialakított harmadik emeleti karzatról, ahonnan egészen közelről látható a gyönyörű csillár. Beláthatunk a páholyokba, a zenekari árokba, kipróbálhatóak az újdonságként beharangozott állóhelyek. A harmadik emeletnek külön lépcsőháza és büféje van, az alsóbb néposztály az estélyi ruhás, mellényes úri néppel való keveredése ma sem kívánatos. A szemközti Drechsler-palotára nyíló „sznob” erkélyen decensen gyöngyöznek a pezsgőspoharak.

Többedik látogatáskor ugyanakkor már feltűnnek a kevésbé ragyogó részletek is. A megmunkálatlan kopott faékkel kitámasztott szárnyas ajtó, a női mosdóban rendszeresen apróbb sikkantásokat kiváltó forró vizes csap, illetve a harmadik emelet vastag piros szalagokkal átkötött első üléssora, amely mindig üres. Az ajándékszalagos székeket ennek ellenére sokan kipróbálják, s rögtön van rá tippjük is, hogy miért nem adnak el oda jegyeket. A székek ugyanis kényelmetlenül közel kerültek a bársonyszegélyes mellvédhez, még az apróbb termetűek számára is csak kissé ferdén ülve fér el a láb a szűk helyen. Még ennél is meghökkentőbb a főlépcső mennyezetén és a művészetek allegóriáját bemutató freskók egyikének szélén látható beázásra, vizesedésre utaló hatalmas folt, ahol már most pereg le a festék, hámlik a felső réteg.

Szerencse, hogy a kivitelező cég még nem vonult le. Az Operaházat ugyanis úgy adták át – akárcsak annak idején a Várkert Bazárt –, hogy nem volt teljesen kész. Az év folyamán fejeződnek be az üzemház munkálatai, az 5. emeleti jelmeztár helyére tervezett Medgyaszay-terem kialakítása. A későbbiekben valósul meg a Királyi lépcsőház és a Székely Bertalan-terem rekonstrukciója, valamint a homlokzaton a párkányszobrok restaurálása és cseréje. A beázás és az újbóli freskórestaurálás azonban aligha volt betervezve.

A beruházás levezénylését eredetileg Ókovács Szilveszter főigazgatóra bízta az Orbán-kormány, de 2018-ban átadták a feladatot a Liget-projektet jól menedzselő Baán Lászlónak és a Városliget Zrt.-nek. Az Operaház vezetése mellett őket is megkérdeztük a fentiekről, de nem kaptunk válaszokat.

Valahonnan kerítettek rá pénzt

Az Andrássy úti játszóhely korszerűsítése már a 2013-ban felmerült, Ókovács Szilveszter főigazgatói pályázatában is szerepelt. Orbán Viktor még ebben az évben bejelentette, hogy kerítenek pénzt a rekonstrukcióra. Az Operaház bezárásával együtt járó teljes felújításról azonban csak 2016-ban döntöttek. A kivitelezési tender egyetlen indulójaként a West Hungária Bau Kft. vezette konzorcium (Épkar Zrt. és Laki Zrt.) 14,2 milliárdot kért a munkáért, ami jócskán meghaladta az előzetesen becsült 9,2 milliárdos árat. Az átadás határideje akkor 2019 januárja volt. A kivitelezői szerződést 2017 októberében úgy írták alá, hogy hiányzott 7-8 milliárd. Miközben az Operaház vezetése megpróbálta kiénekelni a pénzt a kormányból, megkezdődött az Ybl Miklós tervezte épület műemléki feltárása. A rekonstrukció építészeti programjának kialakításával Zoboki Gábort, a MÜPA és a Karmelita kolostor miniszterelnöki rezidenciává alakító építészt bízták meg, aki egy nagyszabású történelmi rekonstrukciós tervvel állt elő. Ennek megvalósításáról 2019-ben döntöttek.