bíróság;törvény;Klubrádió;homofób;

2022-07-14 07:00:00

Az Európai Bizottság bíróság elé viszi a Klubrádió és a homofób törvény ügyét

Az Európai Bizottság (EB) bíróság elé viszi a magyarországi hatóságokkal kirobbant vitáját az LMBTQ közösség jogsérelmeiről és a Klubrádió frekvenciamegvonásáról – értesült a Népszava több független brüsszeli forrásból. Az uniós ellenőrző és végrehajtó testület még ezen a héten dönthet arról, hogy a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárásokat az utolsó szakaszukba lépteti.

Az EB véleménye szerint a „gyermekvédelmi törvény” előírásai – amelyek megtiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését olyan tartalmakhoz, amelyek a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg – számos uniós jogszabályba ütköznek, valamint sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetésmentességhez való jogot. Az Európai Bizottság kifogásolja, hogy a magyarországi hatóságok egy LMBTQ-tartalmú, a Meseország mindenkié című gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írták elő, ami korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát és indokolatlan, a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést alkalmaz. A brüsszeli testület mindkét ügyben tavaly júliusban kezdett kötelezettségszegési eljárást, amely mostanra elért a bírósági szakaszba.

Az EB erősen aránytalannak és átláthatatlannak, ily módon az uniós hírközlési szabályokkal ellentétesnek tartja a Médiatanács döntését a Klubrádió frekvenciájának megvonásáról. Ezért tavaly júniusban emiatt is kötelezettségsértési eljárást indított Magyarországgal szemben. Mivel a kormány a jelek szerint nem tudta eloszlatni az aggályait, nem maradt más hátra, mint az Európai Unió Bíróságához fordulni.

Az uniós bírák nagyjából másfél-két év alatt hoznak ítéletet, amelyet a vesztes félnek kötelező végrehajtania, másként pénzbírság várhat rá. Lapunk információja szerint a jogsértési eljárások eheti csomagjában több felszólítás címzettje is a magyar kormány lesz.