Orbán Viktor;Svájc;munkavállalás;

2022-07-15 16:55:00

Pénzmosás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tettek Orbán Viktor ellen Svájcban

Valaki a miniszterelnök nevével és a születési dátumával regisztrált az EU-s munkavállalók adatbázisában.

Pénzmosás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett egy zürichi ügyvéd Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen, miután észrevette, hogy valaki a magyar miniszterelnök nevével és születési dátumával regisztrált az EU-s munkavállalók svájci adatbázisában – figyelt fel az rtl.hu a hírre a Schweizer Radio und Fernsehen (SRF) honlapján. 

A regisztráció tanúsága szerint „Orbán Viktor” vakolóként dolgozna az alpesi országban. Regisztrációjáról a zürichi munkaügyi hivatal igazolást is kiadott, ami az SRF kommentárja szerint csak azt bizonyítja, hogy játszi könnyedséggel vissza lehet élni az EU-s munkavállalók adatbázisával. Nyomozás a büntetőfeljelentés ellenére nem indul az ügyben. Ügyészségi közlések szerint az eset feltűnést kelt ugyan, gyanút azonban nem. A regissztráció  büntetőfeljelentés dokumentumait az SRF cikkében lehet megnézni.

Eközben jelentkezett az a svájci férfi is, aki regisztrált Orbán Viktor nevében. Elárulta, poénból csinálta, bizonyítandó, hogy a svájci állam nem ellenőrzi kellőképpen azt, amit ellenőrizni a feladata lenne. Bár az SRF magával a férfival nem tudott beszélni, az ügyben megszólalt Bruna Campanello, az Unia szakszervezet egyik vezetője, aki szerint az eset csak azt mutatja,. hogy a regisztráció folyamata milyen visszaélésekre ad lehetőséget. Bár az adatbázis a többi között azt lenne hivatott meggátolni,  hogy svájci cégek túl keveset adjanak az EU-tagországból érkező munkavállalóóknak a svájci fizetésekhez képest, jellemző, hogy egy-egy olyan cég, amelyet emiatt kitiltottak az adatbázisból, simán regisztrálhat új néven. Egy-egy kanton hatóságainak azt sem írják elő, hogy ellenőrizzék az adatok helytállóságát.