Észak-Macedónia;Bulgária;megállapodás;Parlament;megszavazás;uniós csatlakozási tárgyalások;

2022-07-17 19:53:00

Megszavazta az észak-macedón parlament a Bulgáriával fennálló vita rendezését szolgáló megállapodást

A lépés lehetővé teszi az EU-tagságról szóló, régóta esedékes tárgyalásokat.

Megszavazta szombaton az észak-macedón parlament a francia közvetítéssel létrejött, a Bulgáriával fennálló vita rendezését szolgáló megállapodást, szabaddá téve az utat az EU-tagságról szóló tárgyalások előtt – jelentette a Reuters hírügynökség.

A 120 tagú törvényhozásban 68-an szavaztak az egyezményre. Az ellenzéki képviselők nem vettek részt a szavazáson, elhagyták az üléstermet.

„Ma új távlatokat nyitunk országunk számára… Mától gyorsított lépésekkel haladunk afelé, hogy csatlakozzunk az EU családjához” – mondta egy sajtótájékoztatón Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök, hozzátéve, hogy kedden már létrejöhet a találkozó kormánya és az uniós illetékesek között.

A megállapodás értelmében módosítják Észak-Macedónia alkotmányát úgy, hogy elismerik a bolgár kisebbséget. Az egyezmény mindazonáltal nem kötelezi Bulgáriát az észak-macedón nyelv elismerésére. Cserébe azonban Bulgária nem akadályozza, hogy szomszédja megkezdhesse az uniós tagságról szóló tárgyalásokat az EU-val.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke – aki nemrég az észak-macedón fővárosban, Szkopjéban járt, és a megállapodás megszavazására sürgette a törvényhozókat – úgy fogalmazott, hogy a szavazás lehetővé teszi, hogy mihamarabb megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások.

A szavazást üdvözölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter is.

A megállapodás ellen tiltakozó Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) ellenzéki párt vezetője, Hrisztijan Mockoszki közölte, hogy „még semminek sincs vége”. Elmondta, hogy pártja nem támogatja az említett alkotmánymódosításokat, amelyek elfogadásához kétharmados támogatottság kell.

A bolgár parlament a múlt hónapban feloldotta az Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére vonatkozó vétóját, aminek nyomán bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormány ellen, amely elvesztette a szavazást.

A volt jugoszláv tagköztársaság, Észak-Macedónia 17 éve EU-tagjelölt, ám a csatlakozáshoz szükséges tárgyalásokat Bulgária előtt még Görögország is vétózta. A görögök sokáig attól tartottak, hogy a korábban Macedóniának hívott ország az észak-görögországi Makedónia tartomány miatt területi követelésekkel léphet fel, így követelte az ország nevének megváltoztatását. Az országot végül Észak-Macedóniának nevezték át.