Orbán Viktor;faj;Frölich Róbert;

2022-07-25 08:49:00

Az országos főrabbi szólt Orbán Viktornak, csak egy emberi faj van, a Homo sapiens sapiens

Frölich Róbert a miniszterelnök fajelméletes fejtegetésére reagált.

Facebook-bejegyzésben kommentálta Frölich Róbert országos főrabbi Orbán Viktor tusványosi beszédének azon - angol nyelvű kivonatból valami oknál fogva kimaradt - részletét, amelyben a miniszterelnök egyfajta fajelméleti fejtegetésbe bocsátkozik. 

Amint arról percről percre tudósításunkban lapunk is beszámolt, Orbán Viktor egyebek között arról beszélt, hogy az internacionalista baloldal ideológiai cselvetése az az állítás, hogy Európában eleve „kevert fajú” népek élnek. Ez szerinte egy szemfényvesztés, mert mi nem vagyunk „kevert fajúak”, hanem Európán belüli népek keverednek esetleg. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk „kevert fajúvá” válni. Történelmi példaként nagy középkori csatákat hozott, mint például Poitiers vagy Nándorfehérvár.

Frölich Róbert Pilinszky János Ravensbrücki passió című versét idézte, majd hozzáfűzte, hogy sokan mások mellett Radnóti Miklós, Szerb Antal, Gelléri Andor Endre és Rejtő Jenő is „a fajokról vallott hagymázas elméleteknek estek áldozatul”.