Japán;terror;makákó;

Vérmakákók tartanak rettegésben egy japán várost

Július eleje óta 42 embert sebesítettek meg.

Július eleje óta 42 embert sebesítettek meg agresszív makákók a hegyek közt fekvő japán városban, Jamagucsiban. A majominvázió olyan méreteket öltött, hogy a hatóságok altatólövedékkel próbálják lenyugtatni az izgága állatokat.

A makákók megtalálhatók szerte a szigetországban, ahol gyakran jelentik bosszúság forrását a lakosság számára, mert feldúlják az otthonokat vagy tönkreteszik a termést a földeken, de ritkán fordul elő, hogy emberre támadnak. Jamagucsiban azonban az elmúlt hetekben gyerekeket és felnőtteket támadtak meg, karmoltak vagy haraptak meg.

Egész Jamagucsit hegyek övezik, ezért nem szokatlan a majmok jelenléte. Az azonban nagyon ritka, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sok embert megtámadjanak. A makákók eleinte „csak” gyerekekre és nőkre támadtak, de újabban megtámadnak időseket és felnőtt férfiakat is - mondta el az AFP-nek az önkormányzat egy munkatársa.

A helyi hatóságok őrjáratokat szerveznek a július 8-a körül történt első esetek óta, de még egyetlen majmot sem sikerült elkapniuk. Azt sem tudják, hogy egy bizonyos, különösen agresszívvé vált csoport követi-e el a támadásokat, vagy általában váltak agresszívvé a környéken élő makákók.

„Sírásra lettem figyelmes a földszinten. Leszaladtam, és láttam, hogy egy majom mászott fel a gyermekemre” - mesélte el egy apa a Mainicsi című lapnak.