sajtótájékoztató;Orbán Viktor;Bécs;tusványosi beszéd;Karl Nehammer;

2022-07-28 12:00:00

Orbán Viktor: Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok – Percről percre a bécsi sajtótájékoztatóról

Az osztrák kancellár megmondta Orbán Viktornak, hogy elítéli az antiszemitizmus és a rasszizmus minden formáját, a magyar miniszterelnök a maga részéről jelezte, Magyarországon semmi gond, zéró tolerancia van érvényben, ő büszke a teljesítményére.

A nemzetközi közvélemény hangos bírálatai közepette találkozott Orbán Viktor Karl Nehammer osztrák kancellárral Bécsben, miután a magyar kormányfő a tusványosi beszédében azt fejtegette, hogy a Kárpát-medencében mi nem vagyunk „kevert fajúak”.

A miniszterelnök Jean Raspail francia író gondolatai nyomán bocsátkozott ezekbe a fejtegetésekbe. Azt mondta: „Az internacionalista baloldalnak van egy csele, egy ideológiai cselvetése: az az állítás, az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

Ezek a kijelentések elég keményen kivágták a biztosítékot Magyarországon és külföldön is, Frölich Róbert országos főrabbi arra hívta fel a figyelmet, hogy csak egy emberi faj van, a Homo sapiens sapiens, a Magyar Tudományos Akadémia petíciót indított útnak, egyik miniszterelnöki megbízottja, Hegedüs Zsuzsa beadta a lemondását, de megszólalt a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is, amely riadalmának és megdöbbenésének adott hangot a beszéd miatt.