Orbán-kormány;Európai Bizottság;pályázat;Navracsics Tibor;

2022-07-29 18:09:00

Navracsics Tibor szerint az Európai Bizottság szeret változtatni az elvárásain, de az Orbán-kormány mindent kezel

Magyarország a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus nyolc operatív programjának terveit benyújtja az elvárt határidőre, július utolsó napjáig, vagyis vasárnapig.

Az Európai Unióval jelenleg tartó mindhárom tárgyalás jól halad – jelentette ki Navracsics Tibor pénteken újságíróknak. A területfejlesztési és európai uniós fejlesztésekért felelős miniszter hozzátette: Magyarország a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus nyolc operatív programjának terveit az elvárt határidőre, július utolsó napjáig, vagyis vasárnapig benyújtja Brüsszelnek.

Az Európai Bizottságnak öt hónapja van a tervek véleményezésére, de bízik abban, hogy év vége előtt jóváhagyják azokat. Ennek előfeltétele, hogy közben megszülessen a ciklusra érvényes partnerségi megállapodás is, ami lehetővé teszi az operatív programok pénzeinek kifizetését. A miniszter úgy fogalmazott: 98,8 százalékos esélyt lát a tárgyalások sikeres befejezésére. A gyorsan változó gazdasági feltételek miatt, az egyszerűség kedvéért a konvergenciaprogramban szereplő 373,9 forintos euroárfolyammal számolnak, így a ciklusban remélt uniós forrás 9812,9 milliárd forint. A partnerségi megállapodás és a nyolc program anyagai az Orbán- kormány pályázati oldalán érhetők el.

A miniszter szerint vannak nálunk korruptabb országok is, másrészt vállaltuk, hogy 15 százalékra csökkentjük az egyajánlatos közbeszerzések arányát és nyitottak vagyunk minden javaslatra, ami segíti a megállapodást. Ezt eddig hátráltatta, hogy az EB többször is megváltoztatta az elvárásait, de – ahogy a volt magyar uniós biztos fogalmazott – „mindent kezelünk”.

Navracsics Tibor emlékeztetett rá, hogy az uniós újjáépítési alap keretében felvehető kedvezményes kölcsön igényléséről még nem döntött a kabinet. Erre jövőre is lehetősége van, de jó lenne, ha a határozat még idén megszületne és ő támogatja a hitelfelvételt – tette hozzá.