Spanyolország;Pedro Sánchez;nyakkendő;energiatakarékosság;

2022-07-29 21:42:00

A spanyol miniszterelnök szerint energiatakarékossági okból most már senki se hordjon nyakkendőt

Nyakkendő nélkül ugyanis az embereknek nem lesz annyira melegük és nem veszik annyira igénybe a légkondicionálókat. 

Elég meghökkentő kijelentésekkel állt elő pénteken a spanyol kormányfő.

Mint a BBC beszámolt róla, Pedro Sanchez felszólította a köz- és magánszektorban dolgozókat, hogy a hőségben - energiatakarékossági intézkedésként - ne hordjanak nyakkendőt. Egyúttal hozzátette, kormánya hétfőn „sürgős” energiatakarékossági intézkedéseket fog elfogadni, tekintve, hogy az európai országok az ukrajnai háború miatt egyre inkább szeretnék mérsékelni függőségüket az orosz gáztól. A politikus madridi sajtótájékoztatóján egyébként maga sem hordott nyakkendőt, ezzel is demonstrálva kérését. 

Nem Spanyolország lenne az első, amely hasonló lépésekkel kísérletezik. Japánban 2011-ben startolt egy kampány, mely arra ösztönözte az irodai dolgozókat, hogy nyáron hűvösebb ruhákat viseljenek, az Egyesült Királyságban pedig megengedték a politikusoknak, hogy levehessék öltönykabátjukat.

Pedro Sanchez kormánya egy olyan energiatakarékossági rendeleten dolgozik, mely arra ösztönzi vállalkozásokat, hogy lehetőség szerint tartsák zárva az ajtókat, megakadályozandó a klímaberendezések által generált hideg elszökését. Hasonló szabályt vezettek be a hét elején Franciaországban. 

Az elmúlt hetek rendkívül magas hőmérsékletei arra késztették a kormányokat világszerte, hogy újragondolják az energiafelhasználást környezetvédelmi és költségtakarékossági szempontból. A hőhullámok gyakoribbá, intenzívebbé és hosszabb ideig tartóvá váltak az ember okozta éghajlatváltozás miatt. Az ipari korszak kezdete óta a világ már mintegy 1,1 Celsius-fokot melegedett, és a hőmérséklet tovább fog emelkedni, amennyiben a kormányok világszerte nem csökkentik radikálisan a kibocsátást. Az energiaköltségek növekedése mellett a közelmúltban bekövetkezett hőhullámok az elmúlt két hétben több mint 500 halálos áldozatot követeltek Spanyolországban. Pénteken a hőmérséklet Madridban elérte a 36, Sevillában pedig a 39 Celsius-fokot.