EBESZ;Varga Judit;választás 2022;

2022-07-29 22:05:00

A jelentés tele volt bírálattal, de Varga Judit szerint az EBESZ is megerősítette, demokratikus volt a parlamenti választás

Az igazságügyi miniszter reakcióját olvasva felmerül a kérdés, vajon ugyanazt a jelentést olvasta-e, mint amit kiadtak. 

„Az EBESZ választási missziójának mai napon nyilvánosságra hozott teljes jelentése megerősítette, amit a magyar állampolgárok és mintegy 900 nemzetközi megfigyelő már áprilisban is megállapíthatott” - írta péntek este közösségi oldalán Varga Judit.

A tárcavezető közlése szerint az április 3-án megtartott parlamenti választások és a népszavazás lebonyolítása szakszerű és jól szervezett volt, a jogszabályi környezet pedig megfelelő alapot biztosít a demokratikus választások lebonyolításához. Köszönjük az EBESZ-megfigyelők munkáját és várjuk őket legközelebb is - zárta sorait a tárcavezető. 

Ehhez képest a szervezet megállapításai hemzsegnek a kritikáktól. Mint lapunk is beszámolt róla, a dokumentum úgy foglalható össze, hogy négy év alatt szinte semmit sem változtatott az Orbán-kormány a demokrácia és a választás szabályain annak érdekében, hogy azok kiegyensúlyozottabbak legyenek. A jelentés sok esetben kifogásolja, hogy a kabinet nem vizsgálta felül az EBESZ négy évvel ezelőtti javaslatait.