élelmiszerválság ;Odessza;hajó;orosz-ukrán háború;

2022-08-01 10:03:00

Elindult Ukrajnából az első gabonával rakott hajó az oroszokkal kötött megállapodás értelmében

Oroszország február óta tartotta blokád alatt az ukrán kikötőket, a szállítások újraindításáról szóló megegyezés az élelmiszerválságot hivatott enyhíteni.

Elhagyta az ukrán partokat az első gabonahajó az Oroszországgal kötött nagy jelentőségű megállapodás után. Török és ukrán tisztviselők szerint a hajó helyi idő szerint hétfőn kora reggel hagyta el az odesszai kikötőt - írja a BBC.

Oroszország a háború kitörése, február 24. óta tartotta blokád alatt az ukrán kikötőket, a szállítások újraindításáról szóló megegyezés az élelmiszerválságot hivatott enyhíteni. Törökország közlése szerint a Sierra Leone lobogója alatt közlekedő hajó mintegy 26 000 tonna kukoricát szállít. Augusztus 2-án - azaz holnap - várhatóan a török vizeken ellenőrzik, majd Libanon lesz a célállomás. Ankara hozzátette, további szállítmányokat terveznek indítani a következő hetekben.

„Ma Ukrajna partnereivel együtt újabb lépést tesz az éhezés megakadályozása érdekében. (...) A kikötők felszabadítása legalább egymilliárd dollár devizabevételt biztosít a gazdaságnak, és lehetőséget ad az agrárszektornak a jövő évi tervezésre” - kommentálta a fejleményeket Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter.