ellenzék;válság;Parlament;rendkívüli ülés;

2022-08-01 17:25:00

Rendkívüli parlamenti ülést hívna össze az ellenzék a gazdaság és Magyarország súlyos állapota miatt

Az összefogás hat pártjának frakciója legalább hatféle javaslattal állt elő az adó- és rezsiemelés, az energia- és élelmiszerárdrágítás ellen. 

Kötelessége összehívnia Kövér László házelnöknek azt a rendkívüli parlamenti ülést, amelyet a Momentum javaslatára az ellenzéki pártok frakciói kezdeményeztek – közölte a hat párt közös sajtótájékoztatóján Hajnal Miklós momentumos országgyűlési képviselő. A Mérce által a Facebookon közvetített eseményen fő indokként a magyar gazdaság és az ország általános állapotát jelölte meg.

Hajnal Miklós szerint a hat pártnak több, de legalább hat indoka van, amiért a nyári szünet ellenére össze kellene ülniük a képviselőknek, és a helyzet egyre rosszabb, és erre utal a rezsicsökkentés eltörlése, a benzinársapka részleges megszüntetése is. Pártja részéről azt javasolta, hogy még az összes rendelkezés hatályba lépését megelőzően a parlament törölje el a Kata-törvényt, és társadalmi egyeztetés után januárban fogadjanak el egy új szabályozást.

Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor hazudott az országnak, kormányát törvénytelennek és pancsernak nevezte, s javaslatot tett:

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke és jelenlegi frakcióvezetője szerint az országot „brutális élelmiszerválság” sújtja, egy-egy bevásárlás legalább 30 százalékkal drágult. Mint fogalmazott, a megélheti válsághoz hozzájárul a klímakatasztrófa, amiről az Orbán-kormány 12 éve nem hajlandó tudomást venni, valamint a kormányfő szövetségesének, Putyinnak az értelmetlen katonai  agressziója.

Gál József, az LMP szóvivője megismételte a párt által korábban is szorgalmazott a BKV-ra, a MÁV-ra, a Volánra, minden közösségi közlekedési eszközre érvényes, bárki által havi ötezer forintért megvehető „klímabérletet”

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, parlamenti képviselő kijelentette, hogy „a kormány mostanra erkölcsileg megbukott, erkölcsileg illegitim. Javaslata szerint nem szabad hozzányúlni az áram és a gáz árához, ellenben országos átfogó – önerő nélküli – lakossági épületszigetelési programot követel a kormánytól, amely minden háztípusra, panelra, régi társasházra, családi házra, köztük az úgynevezett Kádár-kockákra is kiterjed.

Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője ismertette, ők radikális áfacsökkentést követelnek, ami nulla százalékot jelentene az alapvető élelmiszerek és a gyerekneveléshez szükséges cikkek esetében, továbbá egységesen legyen áfamentes a víz-, a gáz-, a villanyszolgáltatás és tűzifa is.