népszavazás;hotel;Tata;

Tatán többen szavaztak luxushotel ellen, mint a fideszes polgármester mellett az önkormányzati választáson, de lehet, hogy ez sem lesz elég

Érvénytelen, de egyértelmű eredménnyel ért véget a referendum.

– Tata történelmet írt! – így értékelte lapunknak a komárom-esztergomi kisváros vasárnapi, végül eredménytelen népszavazási eredményét Szalay Ildikó, a szállodaépítési projekt ellen tiltakozó népszavazás elindítója. – A csaknem 41 százalékos részvétel, s a kérdések mintegy 94 százalékos támogatása elég egyértelmű véleménynyilvánítás a helyiek részéről, akarják-e a hotelt. És mindezt a nyár közepén, komoly önkormányzati ellenszélben, másfél évnyi altatás után sikerült elérni.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport ugyanis – ahogyan erről lapunkban is beszámoltunk korábban – 2020. május 26-án jelentette be, hogy 15 milliárd forintból 120 szobás luxusszállót akar építeni Tatán, az Öreg-tó partján, amely 80-100 új munkahelyet, az önkormányzatnak pedig 100 millió forintnyi iparűzési adót hozna. A zárt körben, ám Michl József Fidesz-KDNP-s polgármester jelenlétében – vagyis támogatásával – történt bejelentés nagy felháborodást váltott ki a városban, a helyi civilek minden létező fórumon és módon próbálták elérni, hogy az önkormányzat ne támogassa a projektet. Küzdelmük végül a vasárnapi népszavazásban csúcsosodott ki, ahol három természetvédelmi, ám valójában a beruházáshoz kapcsolódó kérdésről dönthettek a helyiek. Az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést az Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházással kapcsolatosan, ne épülhessen a szomszédos telekre út, a meglévőt ne engedjék kiszélesíteni, valamint, hogy az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat (hész) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon.

A törvény szerint eredményes népszavazáshoz 50 százaléknál magasabb részvétel szükséges, ez Tatán 10 281 urnához járulót jelentett volna, ám „csak” 8361-en nyilvánítottak véleményt. 8304-en adtak le érvényes voksot, az igenek, vagyis a szállodaépítést a kérdéseken keresztül közvetve elutasítók száma 7800 körül mozgott, nemmel átlagosan valamivel többen, mint félezren szavaztak.

– A városlakók pontosan tudják: megcsináltuk! – jelentette ki Szalay Ildikó. – Az eredmény egyértelműen mutatja, mit akarnak a helyiek: ne épüljön szálloda! És szerintem ezek után nem is fog.

Michl József – aki korábban fellebbezést is benyújtott a népszavazási kérdésekkel szemben – a Facebookon elérhetővé tett hétfő sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az érvénytelen népszavazás erőteljes véleménynyilvánítás, amely megerősíti a képviselő-testület korábbi döntését, hogy nem módosított a hészen, a telek beépíthetőségét illetően, valamint az esetlegesen odavezető út esetében sem módosította a meglévő szabályozást. A városvezető állította, az ominózus, beépítésre szánt telek szomszédságában az önkormányzatnak nem áll szándékában gépjármű-közlekedésre alkalmas utakat építeni, a már meglévő út szélesítését sem tervezi, s az érintett telek beépíthetőségét sem engedte növelni, azaz elébe mentek a népszavazási kérdéseknek.

– A részvételi adatokból jól látható, hogy az aláírásgyűjtés és a népszavazás kezdeményezője kampányának köszönhetően sikerült a korábban aláírók számánál egy kicsivel több szavazót mozgósítani – tette hozzá Michl József, aki szerint a városvezetés a Fidesz-KDNP tudatosan nem vett részt a kampányban, nehogy a népszavazás politikai színezetet kapjon, és ez befolyásoljon vagy távol tartson valakit a részvételtől. Ezzel szemben az ellenzéki pártok folyamatosan kampányoltak az ügyben.

Szalay Ildikó szerint viszont egyáltalán nem pártalapon szerveződött a népszavazás, amit jól mutat, hogy például Bencsik János, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője is a referendumon részvételre buzdított, ahogyan a parlamentben Csepreghy Nándor, építési és beruházási miniszterhelyettes is kiemelte, fontos a véleménynyilvánítás az ügyben.

– A polgármester láthatóan megdöbbent az eredményen, amely olyan egyértelmű, hogy a képviselő-testület kénytelen lesz figyelembe venni – mondta a népszavazás kezdeményezője. Szerinte egyébként az sem igaz, hogy a testület nem módosította a hészt, hiszen az ominózus passzusba belekerült a szálláshely szó.

A népszavazási eredmény erejét jól mutatja, hogy a 2019-es önkormányzati választáson csak 400-zal többen szavaztak Tatán, s Michl József ebből 5010 voksot kapott, vagyis cirka 2800-zal kevesebbet, mint ahányan vasárnap az általa támogatott szállodaépítést elutasították.

– Vagy, ha úgy nézzük, a polgármester által favorizált hotelprojekt mellett valamivel több, mint ötszázan álltak ki, ami tíz százaléka a megválasztásakor kapott szavazatszámnak – jegyezte meg Szalay Ildikó.