Kína;Tajvan;Nancy Pelosi;

Landolt Tajvanon Nancy Pelosi gépe

Hiába a kínai erőfitogtatás, az amerikai politikus ennek ellenére felkereste a szigetet. 

Magyar idő szerint délután öt óra előtt nem sokkal leszállt Tajvanon az amerikai törvényhozás elnökét szállító repülőgép - derül ki a BBC tudósításából.

Eközben a kínai állami média azt jelentette, hogy kínai repülőgépek haladnak át a Tajvani-szoros felett. Peking már korábban figyelmeztetett, hogy amennyiben Nancy Pelosi felkeresi a szigetet, úgy arra reagálni fog. 

Persze nem mindenki örül a fejleményeknek. Taipei utcáján többen tüntettek a házelnöki vizit ellen, transzparenseiken a „bajkeverő” vagy éppen a „ronda amerikai” szavak olvashatók, más valaki pedig az elnököt „árulónak” nevezte. 

„Amerika szolidaritása Tajvan 23 millió lakosával ma fontosabb, mint valaha”

- írta Twitter-oldalán Pelosi, hozzátéve, delegációjának látogatása „Amerika rendíthetetlen elkötelezettségét” mutatja Tajvan „élénk demokráciája” iránt. Egyúttal jelezte, látogatása „semmiképpen sem mond ellent az Egyesült Államok régóta fennálló politikájának".

Az ország legmagasabb felhőkarcolóján mindenesetre már megjelent egy üdvözlő üzenet. 

Mint korábban lapunk is beszámolt róla, valóságos kínai-amerikai katonai erődemonstráció vette kezdetét a térségben. Az Egyesült Államok négy hadihajó, köztük egy repülőgép-hordozóval biztosítja a politikus biztonságát.

Kína, megtorlásul Pelosi látogatása miatt, bejelentette, hogy

hadserege éleslövészeti hadgyakorlatot tart Tajvan körül.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint a hadgyakorlat csütörtöktől vasárnapig tart.

A kínai külügyminisztérium közleményt adott ki néhány perccel azután, hogy az amerikai képviselőház elnöke megérkezett Tajvanra. Ebben azt írták, hogy súlyos politikai provokációnak tartják Pelosi tajvani látogatását. A tárca szerint Tajvan függetlenségének támogatása

„egy nagyon veszélyes játék a tűzzel, és az, aki a tűzzel játszik, megégeti magát”.

A Kreml még Pelosi Tajvanra érkezése előtt szintén provokációnak nevezte Pelosi látogatását, amely Oroszország szerint fokozott feszültséghez vezet a térségben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Oroszország szolidaritását fejezi ki Kínával.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Telegram-bejegyzésében pedig úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok „megsérti Kína másfél milliárdos lakosságát”. Zaharova „provokátor országnak” nevezte az Egyesült Államokat.