Ryanair;extraprofit;adó;bírság;Varga Judit;

2022-08-08 09:52:00

300 millió forintra büntették a Ryanairt az extraprofitadó áthárítása miatt

Az indoklás szerint az ír légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatra hivatkozva 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki a Ryanairre, amiért a légitársaság az utasaira hárította az Orbán-kormány által bevezetett extraprofitadót – derül ki Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő reggeli Facebook-posztjából. 

A Ryanairt is sújtó légiforgalmi adó arról szól, hogy Magyarországon július 1-től minden EU-ba történő repülőút után 3900, az EU-m kívülre irányuló út esetén 9750 forintot kell fizetni utasonként. Az Orbán-kormány összesen mintegy 30 milliárd forint adót remél a légitársaságoktól beszedni, a Ryanair azonban keményen nekiment az intézkedésnek, amelyet „több mint hülyeségnek” nyilvánított. Ebből lett egy kis üzengetés, Michael O’Leary Ryanair-vezérigazgató idiótának nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő pedig hímtagnak őt, amire Michael O'Leary azzal vágott vissza, hogy Nagy Márton és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter olyan, mint Dumb és Dumber, a Ryanair pedig panaszt tett az Európai Bizottságnál az ügyben. 

A Ryanair azért tiltakozik a légiforgalmi adó bevezetése ellen, mert az Orbán-kormány egy olyan ágazatot sújt vele, amely hatalmas veszteségeket szenvedett a Covid-19 járvány alatt. Michael O'Leary elmondása szerint ez idő alatt a Ryanair mintegy másfél milliárd eurót bukott, 2021-ben 350 millió euró volt a vesztesége. 

Kérdés, hogy az ír légitársaság az amúgy nem túl jelentős magyarországi büntetés összegét is behajtja-e az utasain, és persze kérdés az is, hogy egy fogyasztóvédelmi eljárásról miért Varga Judit tesz bejelentést a Facebookon, az igazságügyi miniszter ezt azzal indokolja, hogy a tárcája „végigkövette” az eljárást. „Az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogjuk büntetni a továbbiakban is!” – jelezte a politikus.