Orbán-kormány;extraprofit;

2022-06-08 13:11:00

Kemény közleményben ment neki a Ryanair az extraprofitadónak

„Több mint hülyeség”- így fogalmaz a Ryanair közleménye arról, hogy a magyar kormány extraprofitadót vet ki a légitársaságokra, miközben a társaságoknak a Ryanair szerint nincs is profitja.

Mint ismeretes, július elsejétől minden EU-ba történő repülőút után 3900, az unión kívülre irányuló út esetén 9750 forintot kell fizetni utasonként.

A kormány összesen mintegy 30 milliárd forint adót remél a légitársaságoktól beszedni.

„A Ryanair Magyarország legnagyobb légiközlekedési cége a napokban tette közzé a veszteségeit. Mégis, a kormány ezt a nem létező extraprofitot adóztatná, holott a profit elolvadt a Covid és az ukrajnai orosz invázió miatt. Az utóbbi két évben súlyosan veszteséges légiközlekedési cégekre kivetett igazságtalan adó rombolni fogja a magyar turizmust és a légiközlekedési szektornak kitett magyar gazdaságot" - fogalmaz a cég közleménye.

A cég ezért közleményében arra kérte a magyar kormányt, hogy "hajítsa ki" a teljesen félrevezető „extraprofit adót” ami szerintük „helyrehozhatatlan károkat okozhat a magyar turizmusnak, közlekedésnek és a magyar munkahelyeknek.”

A cég kereskedelmi igazgatója Jason McGuiness úgy fogalmaz: "míg más országok éppenséggel csökkentik a repülőtéri illetékeiket, hogy ezzel is hozzásegítsék a szektor és a munkavállalói kilábalását a Covid okozta visszaesésből, ez a rosszul időzített és rosszul tervezett magyar adó, ami a légiközlekedési cégek profittermelő képességét megmagyarázhatatlan mód egy kalap alá veszi az óriási nyereséget termelő banki és olajcégekkel Magyarország versenyképességét csökkenti és légitársaságok illetve turisták számára a vonzerejét."