ENSZ;Antonio Guterres;NAÜ;Zaporizzsja régió;atomerőmű;harcok;orosz-ukrán háború;

2022-08-08 17:23:00

Az atomerőmű körüli harcok beszüntetésére szólított fel az ENSZ-főtitkár

Guterres szerint „bármiféle támadás egy nukleáris erőmű ellen öngyilkosság”.

A zaporizzsjai atomerőmű körüli harcok beszüntetésére szólított fel António Guterres ENSZ-főtitkár – erről számolt be az Euronews.

„Bármiféle támadás egy nukleáris erőmű ellen öngyilkosság” – mondta Tokióban újságíróknak Guterres, aki egyúttal hangsúlyozta: azonnal lehetővé kell tenni a nemzetközi ellenőröknek a bejutást a nukleáris létesítménybe.

A világszervezet főtitkára reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy véget érnek a hasonló támadások.

Guterres megismételte korábbi figyelmeztetéseit, amelyek szerint az emberiség egy „félreértésre van a nukleáris megsemmisüléstől”.

A dél-ukrajnai Zaporizzsját péntek óta több rakétacsapás is érte, a támadásokért mind az orosz, mind az ukrán fél a másikat tette felelőssé. A pénteki támadás miatt az erőmű üzemeltető kénytelenek voltak lekapcsolni az egyik reaktort a hálózatról, sugárszennyezést mindazonáltal nem érzékeltek.

Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat vasárnapi beszámolója szerint az erőmű egyik alkalmazottja megsebesült az oroszok ágyúzásában. A támadás következtében sugárzásmérő műszerek is károkat szenvedtek – tették hozzá.

Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szombaton komoly aggodalmának adott hangot az erőmű elleni pénteki támadással kapcsolatban, és „nukleáris katasztrófa” veszélyére figyelmeztetett. „Rendkívüli mértékben aggaszt az Európa legnagyobb atomerőműve elleni tegnapi támadás, ami hangsúlyossá teszi egy olyan nukleáris katasztrófa nagyon is valós kockázatát, amely az ukrajnai és azon túli környezetre is fenyegetést jelentene” – fogalmazott a NAÜ honlapján megjelentetett közleményben.

Grossi vasárnap megismételte felhívását egy NAÜ-csapat zaporizzsjai látogatására vonatkozóan. „Ez a misszió kulcsfontosságú szerepet tölthetne be az ottani nukleáris biztonsági helyzet stabilizálása érdekében” – vélekedett a NAÜ főigazgatója.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elítélte a zaporizzsjai atomerőmű körüli orosz katonai műveleteket, amelyekkel szerinte az orosz erők „súlyosan és felelőtlenül megsértik a nukleáris biztonsági szabályokat, és amelyek szerinte újabb példái annak, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi normákat”.

A dél-ukrajnai atomerőművet még a február 24-én kezdődő invázió elején foglalták el az orosz csapatok, ám a létesítményt továbbra is ukrán alkalmazottak működtetik.