Pfizer;BionTech;koronavírus;omikron variáns;oltóanyag;szállítás;

2022-08-08 18:53:00

Már októberben megkezdhetik az omikron variáns elleni vakcinák szállítását

A BioNTech szerint az omikron elleni vakcinát hirdető kampányok várhatóan növelni fogják a keresletet.

Már októberben megkezdhetik a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó által kifejezetten a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagainak szállítását – jelentette be a vakcinát gyártó BioNTech német gyógyszeripari vállalat hétfőn Berlinben.

Az amerikai és a német gyógyszercég kétféle vakcinát fejlesztett ki az omikron változat ellen. A BA.1 variáns elleni oltóanyag esetében a gyártók már a múlt hónapban benyújtották a jóváhagyáshoz szükséges kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA). A vakcinák szállítása az EMA hozzájárulása esetén kezdődhet meg.

Az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsai ellen kifejlesztett vakcinákat az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) javaslatára már ebben a hónapban klinikai tesztelésre bocsátják.

Az Egyesült Államokban feljegyzett koronavírusos esetek több mint háromnegyedét az omikron BA.5 típusú alváltozat okozza. Az ellene kifejlesztett oltóanyag szállítása szintén október elején kezdődhet meg.

A koronavírus elleni oltásokra ugyan megcsappant az igény, miután a nyugati országokban sokan már a harmadik vagy negyedik oltást is megkapták, a BioNTech szerint azonban azok a kampányok, amelyek az omikron elleni vakcinákat hirdetik, várhatóan növelni fogják a keresletet.