Gyulai Memorial;atlétika;

2022-08-08 22:19:00

Csúcsokat hozott a memorial

Nagy sikerrel, remek eredményekkel zárult a XII. Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj, amelyet utolsó alkalommal rendeztek Székesfehérváron.

Tizennyolcból hét számban dőlt meg a versenycsúcs a tegnapi viadalon. Minden idők legjobb Európában futott idejével, 51.68 másodperccel nyert női 400 méter gáton a világcsúcstartó, olimpiai és világbajnok amerikai Sydney McLaughlin (e számban Molnár Janka ötödik lett). A nemzetközi szövetség (WA) Continental Tour versenyei közé tartozó viadal történetének legjobb idejét futotta női 100 méteren a jamaicai olimpiai és világbajnok Shelly-Ann Fraser-Pryce, ahol a magyar csúcstartó Takács Boglárka a nyolcadik helyen végzett. Ugyancsak versenycsúcsot hozott a női 100 méter gát is a Puerto Ricó-i Jasmine Camacho-Quinn jóvoltából (itt: Kerekes Gréta hetedik lett).

A viadal legjobb eredményét érte el a rúdugrás svéd világcsúcstartója, Armand Duplantis: 5,80 méter fölött repült ált, később próbálkozott a 6,01 méterrel - mindhiába. Kiemelkedően teljesített a férfi súlylökésben a magyar felmenőkkel rendelkező, amerikai Joe Kovacs, aki a verseny eddigi legjobb eredményével utasította maga mögé ellenfeleit. Férfi diszkoszvetésben is versenycsúcs kellett az első helyhez a szlovén világbajnok Kristjan Ceh-nek (Huszák János a 6., Szikszai Róbert a 7. helyen zárt). Nem akart lemaradni a versenycsúcsdöntésből férfi 200-on az amerikai Erriyon Knighton sem, aki nagy fölénnyel diadalmaskodott (Máté Tamás a 6., Wahl Zoltán a 7. helyen végzett). A nők távolugrását egyéni csúccsal a szerb Milica Gardasevic nyerte (Lesti Diána a 4., Farkas Petra a 5., Endrész Klaudia a 6., míg Nguyen Anasztázia a 7. lett). Férfi magasugrásban az olimpiai bajnok olasz Gianmarco Tamberi nyert (Bakosi Péter az 5., Török Gergely a 6., Horváth Csaba a 8., Jankovics Dániel a 9.). A női 800 méteren etióp siker született Diribe Welteji révén, Bartha-Kéri Bianka a 4., Ferencz Anna a 9., Heffner Hédi a 10. helyen végzett. A férfiak hasonló számában a kenyai Nicholas Kiplangat Kebenei nem talált legyőzőre (Huller Dániel a 6., Kiss Gergő a 8., Szögi István a 10., Vindics Balázs a 11.).

Szoros versenyt és hármas amerikai sikert hozott a férfi 100 méter, ahol Marvin Bracy egyedüliként 10 másodperc alatt ért célba (9.97 mp), Pap Márk a 7., Illovszky Dominik a 8. lett. Célfotó döntött férfi 110 méter gáton a jamaicai Rasheed Broadbell és az amerikai Grant Holloway között előbbi javára, Szűcs Valdó az 5., Szeles Bálint a 6. helyen zárt. Férfi 400 méteren az amerikai Vernin Norwood szoros csatában győzte le a brazil Alison dos Santost, Molnár Attila nyolcadikként végzett. A hölgyek 200 méteres számát a jamaicai Shericka Jackson nyerte meggyőző fölénnyel, Csóti Jusztina hetedikként ért célba. 

A férfi kalapácsvetés óriási csatát hozott az olimpiai bajnok Wojciech Nowicki, az ötszörös világbajnok, világranglistavezető, ugyancsak lengyel Pawel Fajdek, valamint Halász Bence között. Végül a 80 métertől négy centiméterrel elmaradva Nowicki győzött, Halász és Fajdek előtt.

A verseny legjobbjának járó Spiriev Bojidar-díjat Sydney McLaughlin kapta.

A viadalt most rendezték utoljára Székesfehárváron, Cser-Palkovics András polgármester nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a város évekig házigazda lehetett.