barátság;Origo;kormánypropaganda;kőolajvezeték;

2022-08-09 14:04:00

A Fidesz propagandája szerint az ukránok miatt állt le a Barátság kőolajvezeték

Gyorsan megíratták velük a megfelelő tálalást, nehogy véletlenül bárki is az oroszokat hibáztassa. 

„Az ukránok miatt leállt a barátság kőolajvezeték” - olvasható az Origo néven megjelenő fideszes propagandafelületen.

Oroszország bejelentette, hogy leállítják a szállítást a kőolajvezeték déli ágán, miután az ukránok nem fizették ki a tranzitdíjakat. „Értesüléseik” szerint a Mol felajánlotta, hogy kifizetik helyettük a tranzitdíjat, de nem kaptak választ az ukránoktól. „A lényeg tehát, hogy az ukránok miatt leállt a Barátság Kőolajvezeték” - sulykolták végezetül a fő üzenetet. Érdekesség, de a vezeték nevét sem tudták helyesen leírni. Mind a címben, mind a szövegben kis b-vel és kis k-val írták, hogy aztán az utolsó mondatban - valamilyen rejtélyes okból kifolyólag - már mindegyiket nagy kezdőbetűvel írják. 

Ugyanezt a cikket vette a Magyar Nemzet néven megjelenő fideszes propagandaprospektus, valamint a Világgazdaság is ezt a narratívát tálalta. Az MTI ugyancsak az Origo alapján számolt be az eseményről.  

Mint lapunk is beszámolt róla, augusztus 4. óta nem érkezik olaj a Barátság kőolajvezetéken keresztül Magyarországra. Ezt öt nappal a leállás után jelentette be a vezeték orosz oldalát üzemeltető cég, Transznyeft PJSC.