légitársaság;Wizz Air;Egyesült Arab Emirátusok;

A Wizz Airt nem is vizsgálják az extraprofitadó áthárítása miatt, a dubaji leányvállalata moszkvai járattal segít az oroszoknak

Öt hónap szünet után októbertől újraindítja a Wizz Air emirátusokbeli leányvállalata, a Wizz Air Abu Dhabi a Moszkva és Abu Dzabi közötti menetrendszerű járatait.

A döntést meglepetést kelthet, hiszen a Wizz Air európai légitársaság, márpedig Ukrajna megtámadása után megszűnt a légiforgalom az Európai Unió és az agresszor Oroszország között. Csakhogy a Wizz Air Abu Dhabiban az európai Wizz Airnek 49 százalékos tulajdonrésze van, mellette az Egyesült Arab Emirátusok állami tulajdonú fejlesztési alapja az 51 százalékos társtulajdonos. Az Arab-félszigeten fekvő ország vezetése korábban már leszögezte, nem foglal állást az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúban. ezért az Emirates légitársaság sem függesztette fel a járatait Moszkvába.

Ezzel együtt a járatnyitás sajátos döntés, főként a politikai vonatkozásai miatt. A Wizz Air magyar székhelyű és szoros együttműködésben van azzal az Orbán-kormánnyal, amely meglehetősen szoros kapcsolatban van a Kremllel. (Szijjártó Péter július közepén úgy járt moszkvai látogatáson, hogy Karl Nehammer ostzrák kancellár után ő volt a második vezető EU-s politikus, aki oda utazott az orosz-ukrán háború kitörése óta.) A légitársaság 2014-ben együttműködési nyilatkozatot írt alá a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM) illetve 2020 szeptembere óta stratégiai partnere a magyar Honvédelmi Minisztériumnak.

A kormányzattal ápolt jó viszonyt az is mutatja: bár korábban a Wizz Air közölte, hogy a légitársaságokra kirótt „extraprofit-különadó” miatt drágulhatnak a jegyek, a magyar kormányzat nem indított eljárást a céggel szemben. Ezzel szemben a Wizz Air legnagyobb versenytársára, a Ryanairre hétfőn 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki Budapest Fővárosi Kormányhivatala, amiért áthárítja az utasokra az extraprofitadót.

A Wizz Air Abu Dhabi moszkvai járatok újraindításáról megkérdeztük a KKM-et. A többi között arra voltunk kíváncsiak, egyeztetett-e a moszkvai járatok újraindításáról a cégvezetés a magyar kormányzattal. Közben járt -e a magyar diplomácia a vállalat érdekében az orosz félnél? Támogatják a járatnyitást? Amint választ kapunk cikkünket frissítjük.