Cser-Palkovics András;Székesfehérvár;tűzifa;kormányrendelet;

2022-08-10 09:13:00

Székesfehérvár fideszes polgármestere nem hagyja, hogy kivágják a város erdőit

A városban és környékén tervezett erdőtelepítések a terv szerint folytatódnak, a városon belüli, őszi faültetések is megvalósulnak – jelentette be Cser-Palkovics András.

A város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba - szögezte le Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a Facebookon. A városvezető a múlt hét pénteken megjelent kormányrendelet apropóján írt, melynek értelmében a védett természeti területeken is pusztíthatók az erdők, még a növények pótlását sem írja elő az új szabály.

Cser-Palkovics András bejegyzésében azt írta, az elmúlt napokban kollégáival, szakembereikkel és külső partnereikkel egyeztetett, mert semmiképp sem szeretnék, ha Székesfehérváron csökkenne a városi és városkörnyéki erdők nagysága.

Hozzátette, a Fehérvár Tüdeje programhoz és természetvédelmi fejlesztésekhez a kormány is milliárdokkal járult hozzá, így fel sem merülhet az alig néhány éve telepített, közpénzből finanszírozott fiatal erdősávok kivágása.

A városban és környékén tervezett erdőtelepítések a terv szerint folytatódnak, a városon belüli, őszi faültetések is megvalósulnak. A Városgondnokság megvizsgálja, hogyan tudják fokozni a városi erdők védelmét annak érdekében, hogy a falopásokat megakadályozzák. „Várhatóan az erdőkben húzódó földutakat sorompóval fogjuk zárni és járőrözésekre is sor kerül” - írta.

Székesfehérvár vezetésének álláspontja szerint a természetvédelmi területeken húzódó, jóval idősebb, felbecsülhetetlen értékű erdők kivágása sem megengedhető. „Megint: a természetvédelmi, klímastratégiai, valamint szakmai szempontokat figyelembe véve az önkormányzat és a kormány milliárdokat invesztált ezeknek az értékeknek a megmentésébe, fejlesztésébe, melyeknek jelentősége generációkon átívelő. A tájékoztatás alapján az intézkedéssel ezen területek nem érintettek” - emlékeztetett Cser-Palkovics András.

Cser-Palkovics András szerint ugyanakkor Székesfehérváron viszonylag alacsony azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol felmerülhet a fával való fűtés. Ezért az ő helyzetük abban az értelemben könnyebb, hogy nem kell az energetikai katasztrófa fenyegetése miatt figyelmen kívül hagyniuk a klímakatasztrófa fenyegetését, amely hatását például az aszály révén már most is érezteti. Ugyanakkor számos településen a tűzifa ellátás emberi élet kérdése lehet - állapította meg.

„Fontos lenne tehát, hogy az ilyen kérdésekben legyen hatásköre az önkormányzatoknak, mert nem ritkán a globális, országos problémákra lokálisan születhetnek meg leghatékonyabban a döntések. Ez pedig pontosan ilyen terület” - összegzett, hozzátéve, Székesfehérvár Önkormányzata is részsegítséget fog nyújtani azoknak, akik tűzifával fűtenek. A támogatás részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák.