tűzifa;favágás;védett természeti terület;fegyveres konfliktus;kormányrendelet;

2022-08-05 07:37:00

Annyira kell a kormánynak a tűzifa, hogy a védett természeti területeken is pusztíthatók az erdők

A frissen megjelent, a szomszédban zajló háborúra hivatkozó kormányrendelet még a növények pótlását sem írja elő, azt a természetre bízzák.

A veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról címmel csütörtök éjjel közzétették a Magyar Közlönyben azt a kormányrendeletet, amely szinte korlátlanul lehetővé teszi az erdőpusztítást az egész országban. A kormányrendelet, amelynek előírásainak többsége péntektől már hatályos, lényegében minden korlátozást felold a fakitermelés felgyorsítása érdekében, így a védett természeti területeken sem kell alkalmazni a korábban megszokott tilalmi időszakokat.

A nagyüzemi favágás új szabályai szerint az úgynevezett idegenhonos, és az őshonos fafajták tekintetében is engedékeny, s az „erdő felújítása során” nem kell alkalmazni sem az erdőgazdálkodási, sem a természetvédelmi törvény korlátozásait.

Előbbi esetben „nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás természetes úton is elvégezhető”, továbbá  az „őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata” során sem kell alkalmazni a jogszabályi korlátozásokat.

A rendelet magyarázatát sem bonyolították túl, és a jogszabályban többször is szerepel „a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárítását” emlegető hivatkozás.