FBI;kihallgatás;tanúvallomás;családi vállalkozás;Donald Trump;ingatlanügyek;

2022-08-10 16:32:00

Donald Trump kihallgatásán megtagadta a válaszadást a New York-i főügyész kérdéseire

A családi cégügyekről korábban a volt elnök gyermekeit akarták kihallgatni. A gyanú szerint nagy értékű ingatlanok értékbecsléseit manipulálva, bankokat vertek át és adót is csaltak.

Donald Trump volt amerikai elnök szerdán nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, amikor megjelent New York állam főügyésze előtt; Letitia James a politikus családjának üzleti gyakorlatával kapcsolatban indított vizsgálatot – számolt be a Reuters a nagy érdeklődés övezte, a nyilvánosság kizárásával zajlott kihallgatásról. Trump közleményben szögezte le, az Egyesült Államok alkotmánya minden állampolgárnak jogot és kiváltságot biztosít, az ötödik kiegészítés pedig „védelmet nyújt az önbíráskodás ellen”.

Reuters korábban egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, azt közölte, a volt elnök szerdán várhatóan tanúskodni fog. A kihallgatás kapcsán megjegyezték, Trump és két felnőtt gyermeke, Donald Trump Jr. és Ivanka Trump hónapokig küzdött, hogy elkerülje a tanúskodást, míg végül kedden a saját maga által létrehozott Truth Social nevű alkalmazásában közölte, hogy találkozik a főügyésszel. A forrás szerint Trump gyermekeit már leváltották a családi cég vezetéséből.

Letitia James előzőleg a vizsgálatról elmondta, jelentős bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy a szállodákat, golfpályákat és egyéb ingatlanokat kezelő Trump Organization túlbecsülte az eszközök értékét, hogy kedvező kölcsönöket kapjon, míg az adókedvezmények megszerzése érdekében alábecsülte azokat. Trump tagadta a jogsértést, és politikai indíttatásúnak nevezte a New York-i főügyész vizsgálatát, mondván, hogy James demokrata.

Donald Tramp a Truth Social oldalán a főügyészt „rasszistának”, az eljárást „az Egyesült Államok történetének legnagyobb boszorkányüldözésének” nevezte, országát pedig „banánköztársaságnak”. Amint a Népszava is beszámolt róla, az FBI hétfőn házkutatást tartott Trump floridai birtokán, aziránt nyomozva, hogy a volt elnök illegálisan távolított-e el iratokat a Fehér Házból, amikor 2021 januárjában távozott hivatalából. Kedden pedig bírósági döntés született arról is, hogy a képviselőház szakbizottsága hozzájuthat Trump adóbevallásához.