Szerbia;Oroszország;háború;Koszovó;rendszám;konfliktus;

2022-08-10 22:02:00

Koszovó szerb támadástól tart

A koszovói szerb kisebbség legutóbb a végül elhalasztott koszovói rendszámtábla-rendelet miatt lázongott, de újabb konfliktus bármikor kirobbanhat. 

Koszovó készen áll arra, hogy szembeszálljon Szerbia esetleges támadásával – jelentette ki Albin Kurti miniszterelnök a Reutersnek adott szerdai interjújában. Szerinte hazájában a kisebbségi szerbekkel való viszály fokozódása újabb fegyveres konfliktushoz vezethet, miután a feszültség Szerbia és Koszovó között a hónap elején ismét fellángolt.

Pristina ugyanis korábban bejelentette, arra kötelezné az északon élő szerbeket, akiket Belgrád támogat, hogy autóikon ne a szerb, hanem a koszovói rendszámokat használják. Végül a miniszterelnök az Egyesült Államok és az Európai Unió nyomására szeptember 1-ig elhalasztotta rendszámtáblák új szabályozását, miközben a NATO békefenntartói felügyelték azoknak az útlezárásoknak a megszüntetését, amelyet a koszovói szerbek hoztak létre tiltakozásul.

Albin Kurti hozzátette, hogy szerinte Szerbia „agresszív politikája” viszályokat szít, és szövetségesének, Oroszországnak „érdeke a háború terjesztése”. Ezért, ha nem is a hetekben, de számítanak a feszültség növekedésére, újabb konfliktusok kirobbantására.

A Reuters emlékeztetett, az apró, tengerparttal nem rendelkező balkáni ország 2008-ban nyerte el függetlenségét Szerbiától, csaknem egy évtizeddel az elnyomó belgrádi uralom elleni gerillafelkelés után. Koszovó 1,8 milliós lakosságának 5 százaléka szerb, 90 százaléka albán nemzetiségű.