Rétvári Bence;pedagógusok;közoktatás;adózás;Mellár Tamás;

2022-08-12 20:51:00

Nem tudja a Belügyminisztérium, hány tanárt érint a kata kinyírása

Nem készültek megfelelő hatástanulmányok, de lehet, hogy az Orbán-kormányt nem is érdekli a kérdés. 

„A szerződéses munkatársak adózási formájától a fenntartó tankerületi központok nyilvántartást nem vezetnek, erre vonatkozó jogszabályi kötelezettségük nincs” - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszul.

A tárcánál a párbeszédes Mellár Tamás érdeklődött, azt kívánta megtudni, hány tanárt érint a kata megszüntetése. Szűkszavú válaszában egyébként Rétvári Bence nem reagált az ellenzéki politikus több állítására sem. Az országgyűlési képviselő ugyanis felrótta az Orbán-kormánynak, hogy a 2022-ben kezdődő tanévben rettentő alacsony bérek, öregedő pedagógus társadalom, hibás és kötelezően oktatandó alaptanterv, kifizetetlen túlórák és romló infrastruktúra várja a tanárokat.

A „szinte már megalázó béreket”  több tanár is úgy orvosolta, hogy másod vagy harmadállást vállalt, azonban a kata kivégzésével több tízezren elestek, hogy ilyen módon szerezzenek többletjövedelmet. 

Persze nem is biztos, hogy a kormánynak kimondottabban baja van a pedagógusok alacsony fizetésével, meg úgy általában a hazai bérszínvonallal. Mint mi is beszámoltunk róla, a fideszes Pócs János egy tévés szereplésében arról értekezett a minap, miért jó, hogy alacsonyabbak a magyar bérek a nyugat-európainál.