gáz;Magyarország;Oroszország;szállítás;Menczer Tamás;

2022-08-13 12:59:00

A Gazprom már szállítja Magyarországnak a szerződésbe foglalt mennyiség feletti gázt

A kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra – írta Menczer Tamás.

A Gazprom péntek reggel megkezdte a már szerződésbe foglalt mennyiség feletti gázszállítást Magyarországnak - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében. A drámai földgázár-emelkedés ellenére a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra – hívta fel a figyelmet.

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén. A 32 százalék feletti szint normális időkben elegendő is lenne - különösen, hogy az európai átlag 20 százalék alatt van - de most sajnos nem normális időket élünk, így abszolút biztosra kell mennünk - fogalmazott. – Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni – tette hozzá az államtitkár.

„A mai európai piaci viszonyokat ismerve egyértelmű, hogy ekkora mennyiség beszerzése oroszországi források nélkül lehetetlen, ezért Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, amelyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, amelyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást. Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések” – ismertette Menczer Tamás.

Szijjártó Péter korábban egyébként hazugságként beszélt arról, hogy ő oroszbarát lenne, annak ellenére, hogy nem is papírja, hanem érdemrendje van róla, amelyet a Ukrajna elleni háborút elindító Vlagyimir Putyin elnök még 2021-ben adományozott neki.