CIA;NATO;Ukrajna;Vlagyimir Putyin;orosz megszállás;

2022-08-17 14:07:00

Orbán Viktor már tavaly novemberben tudhatta, hogy az oroszok Ukrajna megtámadására készülnek, ő mégis békemisszióról beszélt Vlagyimir Putyin mellett

A kelet-európai NATO-tagországok többsége azt gondolta, hogy az orosz elnök ugyan parancsot fog adni a támadásra, de csak korlátozott lesz, „kiharap egy újabb szeletet az ukrán almából”.

Az amerikai hírszerzés vezetője egy nem nyilvános brüsszeli NATO-nagyköveti találkozón már 2021 őszén ismertette a Kreml szándékait, hogy Oroszország le akarja rohanni Ukrajnát. A konferencián hivatalból jelen kellett lennie a magyar képviseletnek is.

Ekkorra már a Fehér Háznak nagyon pontos értesülései voltak arról, mire készül az orosz hadsereg - írja a Washington Post cikkére hivatkozva a 444. Avril Haines nemzetbiztonsági igazgató minderről műholdképek, lehallgatások és ügynöki jelentések alapján. Konkrét titkosszolgálati anyagokat is megosztott, de biztonsági okokból nem ment bele a részletekbe. A brit küldött - aki támaszkodhatott saját hírszerzése jelentéseire - felállt, és indulatosan közölte, hogy amit az amerikaiak mondanak, az igaz. 

A Washington Postnak nyilatkozó egyik döntéshozó szerint a NATO-tagok három csoportra oszlottak: számos nyugat-európai ország úgy vélekedett, őrültség lenne Vlagyimir Putyin részéről, ha lerohanná Ukrajnát, ezért ez nem is fog megtörténni, a csapatösszevonások az ukrán határnál a nyomásgyakorlás diplomáciai eszközei. A kelet-európai tagországok közül többen azt gondolták, hogy az orosz elnök ugyan parancsot fog adni a támadásra, de csak korlátozott lesz, „kiharap egy újabb szeletet az ukrán almából”. A britek és a balti államok hitték a totális háborúról szóló értesüléseknek. 

Mindez annak fényében is figyelemre méltó, hogy a miniszterelnök februári 1-i moszkvai látogatásán arról beszélt az orosz elnök oldalán, hogy békemisszióra érkezett.