Ukrajna;orosz megszállás;Orbán Viktor;

2022-05-03 07:20:00

A kijevi vezetés szerint Orbán Viktor tudta, hogy az oroszok lerohanják Ukrajnát, és el akarta foglalni az ország egy részét

Meglehetősen érdekes teóriával jelentkezett egy tévéinterjúban az ukrán nemzetbiztonsági bizottság elnöke. Olekszij Danilov az European Pravda szerint azt állította, Magyarország tudott arról, hogy Ukrajna ellen támadás készülődik, mivel Vlagyimir Putyin előre szólt erről Orbán Viktornak. 

A magyar miniszterelnök valamiért azt hitte, képes lesz Ukrajna területének egy részét megszerezni. Ez azonban soha sem fog megtörténni. Majd meglátjuk, milyen következményei lesznek ennek az országra nézve, ha véget ér a háború - fogalmazott a politikus, aki konkrétumokkal nem támasztotta alá, mire is alapozza kijelentéseit.

Korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azt mondta, Vlagyimir Putyin nem tájékoztatta katonai terveiről Orbán Viktort. 

Orbán Viktor február 1-én tárgyalt öt ár át Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Utána azt mondta, az egész világ figyelmébe ajánlja az úgynevezett magyar modellt, vagyis hogy lehet az Európai Unió  és a NATO tagja lenni és jó viszonyt ápolni Oroszországgal. Ezt a kijelentést zárójelbe tette, hogy Vlagyimir Putyin parancsára február 24-én az orosz katonai egységek lerohanták Ukrajnát – az Európai Unió tagjaként Magyarország ugyanúgy szankciókat vetett ki Oroszországra, mint a 26 másik tagország, a Kreml pedig emiatt hivatalosan barátságtalan országnak nyilvánította Magyarországot – az Orbán-kormány továbbra is határozottan elutasítja az orosz energiahordozókra kivetett szankciók ötletét.

Olekszij Danilov teóriája nagyrészt megfelel annak az összeesküvés-elméletnek, amellyel Roman Giertych volt lengyel miniszterelnök-helyettes állt elő március közepén.