tüntetés;kormányrendelet;zöld szervezetek;tűzifa;fakivágások;

2022-08-17 18:58:00

Európa Bolsonarója és az erdőőrök – Ezres tömeg a zöld szervezetek tüntetésén

A kormány tűzifarendeletének azonnali visszavonását követelte több tucatnyi zöldszervezet szerda este Budapesten.

Annak ellenére jelent meg ezres tömeg szerda délután hat órakor a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete előtt, hogy kedden híre ment annak, már nincs ok a tüntetésre, mert az agrárminiszter megtiltotta az erdők pusztítását a védett területeken – hangzott el a szervezők részéről azon a demonstráción, amelyre több mint negyven magyarországi zöldszervezet hívta a tiltakozókat. A Ne vágj ki minden fát! címmel meghirdetett demonstrációt a kormány úgynevezett tűzifarendelete ellen szervezték. 

A színpadon első felszólalóként Rodics Katalin a Greenpeace szakértője volt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy félrevezető fogás lehetett Nagy István agrárminiszter keddi rendelete arról, hogy a természeti területeken megtiltja a tarvágást, és a fakivágást a fészkelési időszakban, s hangsúlyozta: a kormányrendelet érvényben van, erdeink pedig veszélyben vannak.

Beszámolt arról is, hogy a korábbi, éves jelentések alapján 70-80 év óta Magyarországon megduplázódott az erdős területek aránya, de ez a folyamat hat éve, 2016-ban megállt. Azóta is csökken a valódi erdők aránya a kormányzat erdőtelepítéseket hirdető propagandája ellenére. Ugyanis hiába mondják, hogy az erdőterületek aránya nem csökken, a fáké igen, ha azokat kivágják.

A szervezők kiemelték, hogy a kormányrendelet azonnali visszavonását követelik, és a tüntetésre összeállt több mint 40 szervezet „új szövetséget” alkot és fizikailag is, a testükkel is megakadályoznák, ha megkezdődnének a tarvágások. 

A civil szervezetek az esemény meghirdetésekor kiemelték, a demonstráció pártpolitikától mentes, és hangsúlyozottan kértek mindenkit, hogy pártjelvényeket, pártlogókat ne hozzanak magukkal. Ellenben a jelenlévőket arra kérték, hogy tenyereikre írjanak X-betűt, és azok időközönkénti felmutatásával fejezzék ki tiltakozásokat a fakivágások ellen.

A tüntetésre noÁr, azaz Molnár Áron zenész, színművész saját rap-dallal készült, és a megjelenteket szolidaritásra, a fák védelmére szólította fel.

Jane Goodall, az ENSZ által a „béke hírnökének” nyilvánított etológus, környezetvédő angol nyelven elmondott üzenetét Döbrösi Laura színészművész fordította, tolmácsolta. Mint elhangzott, Goodallt nagyon megdöbbentette, hogy Magyarországon olyan jogszabályokat hoztak, amely megengedi a fák kivágását még a védett területeken is. Felhívta a figyelmet az erdők fontosságára, biológiai sokszínűségére, és arra figyelmeztetett, ha kivágják a fákat, az állatok, a növények, az ökoszisztéma pusztulásához vezet.

A favédő tüntetés végén Bojár Iván András főszervező, a 10 millió Fa nevű szerveződés, közösség vezetője bejelentette, hogy erdőőrséget szerveznek, erdőőröket toboroznak, hálózatot hoznak létre, hogy annak tagjai veszély esetén jelezzenek, riasszák a többieket, a nyilvánosságot, ha bárhol a fák pusztításra utaló jelet látnak. 

A tömeg erre felharsant: „Nem hagyjuk”! Bojár civil ellenállást is hirdetett, hangsúlyozva: ez nem pártpolitikai ügy, hanem mindenkié, hívéké és ateistáké, falusiaké és városiaké. Hozzátette, hogy a budapesti mellett az ország több pontján is szerveztek demonstrációt, így Pécsett és Nyíregyházán, de korábban már volt tiltakozás Szolnokon és Székesfehérváron is. A korlátlan fakivágást engedélyező kormányrendelet elleni petíciójukat 110 ezer ember és 400 szervezet írta alá. Nekik is elegük van, akár csak a gazdáknak, akik augusztus 20-ra Budapestre jönnek, így szerinte tényleg „forró ünnep” lesz, és nem csak azért, mert a kormány „tüzet lő” a Gellért-hegy fáira.