TIGÁZ;Tóth Bertalan;Mészáros Lőrinc;Koncz Zsófia;

Többet kell fizetniük azoknak, akiknek Mészáros Lőrinc cége adja a gázt

Az Orbán-kormány szerint az Opus Tigázé a leghosszabb hálózat, ezért magasabb a rendszerhasználati díj is.

Az Opus Tigáz többet kér a szolgáltatásért az egyébként is szegényebb észak-magyarországi régióban, mint például az állami MVM a fővárosban - legalábbis ezt állítja az MSZP társelnöke.

Tóth Bertalan az RTL Klub Híradójának azt mondta, szolgáltatóként határozta meg a minisztérium ezt az alapdíjat és valóban az állami tulajdonú szolgáltatónál ezt alacsonyabb mértékben határozta meg, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szolgáltatónál pedig magasabb összegben. A különbség egy átlagos fogyasztó esetén évi nyolcezer forint. Az ellenzéki politikus szerette volna megtudni, mi ennek az oka. A kormány részéről a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára, Koncz Zsófia válaszolt, de mindössze annyit írt: a kormány folyamatosan figyeli a politikai és gazdasági eseményeket és ez alapján hozza meg a döntéseit.

Tóth Bertalan szerint ez a válasz Koncz Zsófiától azért is elfogadhatatlan, mert szerencsiként épp az ő választókörzetében élőknek kell többet fizetniük. A helyzet pikantériája, hogy Koncz Zsófia édesanyja az Opus Tigáz igazgatósági tagja.

„Nyilván nem ez az alapvető indok, amiért nem válaszolt, de ugye Mészáros Lőrincet gazdagítja az a nagyon sok pénz, amit a családoknak pluszba be kell fizetni”

– tette hozzá figyelmet az MSZP társelnöke.

Az RTL Klub megkérdezte az Orbán-kormányt, amely azt válaszolta, „a területi sajátosságok miatt az Opus Tigáz üzemelteti a leghosszabb elosztói hálózatot hazánkban, ezért itt szükségszerűen magasabb a hálózatra számított rendszerhasználati díj is”.