Orbán-kormány;székház;Budai Vár;óvoda;vöröskereszt;

2022-08-22 07:30:00

„Az Orbán-kormány kitalálta, hogy épít egy vasbeton szörnyet” – Befalazták az óvoda ablakait, és elvették az udvarát, csak hogy visszaépítsék a régi Vöröskereszt-székházat a budai Várban

A kabinet háromszor módosított a hatályos jogszabályokon csupán azért, hogy eredeti formájában építhesse vissza az épületet.

A Batthyány-palota első emeletén kialakított kis létszámú családias óvoda ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik a főváros nevezetességeire: a Dunára a hidakkal, az Országházra, a Szent István Bazilikára és a Duna korzóra. Az óvoda melletti telken kialakított játszóudvaron mozgásfejlődést szolgáló játékeszközök, és különböző méretű fajátékok, babaházak, homokozók várták a gyerekeket. Egészen addig, amíg a kormány ki nem találta, hogy visszaépíti a Dísz tér sarkára a Vöröskereszt egykori székházát. A később a Külügyminisztérium által is használt historizáló stílusú épület Budapest ostromakor súlyos károkat szenvedett, így lebontották. A területen egészen a közelmúltig szabadtéri „kézműves” vásár működött.

„Nekem se tetszett az ottani zsibvásár, amit már önkormányzati képviselőként is szóvá tettem, de az akkori fideszes kerületvezetés a füle botját se mozdította a helyzet rendezése érdekében. Az óvoda vásár mögött lévő játszókertjéhez viszont semmiképpen nem akartunk nyúlni. Erre az Orbán-kormány kitalálta, hogy visszaépíti ezt a monstrumot, vagyis inkább épít egy vasbeton szörnyet, amit azután Vöröskereszt-székházzá cicomáz.

miközben az óvoda vizesblokkjainak ablakait is elfalazták volna. Erre megoldották erőből” – háborog V. Naszályi Márta, Budavár ellenzéki polgármestere.

A kormány végül háromszor módosított a hatályos jogszabályokon csupán azért, hogy eredeti formájában építhesse vissza az épületet.

Azzal kezdték, hogy rekvirálták a jó ideje beépítetlen telket, amelyért cserébe a tulajdonos I. kerületi önkormányzat semmilyen kártérítést nem kapott. Amikor a kerület nem adta ki a fakivágási engedélyt, módosítottak egy másik törvényt, így már engedélyt sem kellett kérniük ehhez, visszapótlási kötelezettség nélkül kivághatták azokat. Amikor kiderült, hogy az épülettel elfalaznák a szomszédos óvoda ablakait és az önkormányzat tiltakozott, jogszabályt írtak arra, hogy a kiemelt beruházásokat akadályozó épületeket a tulajdonosnak saját költségén kell átalakítania úgy, hogy az megfeleljen a kormány érdekeknek. Holott csak kicsit kellett volna változtatni a terveken és maradhattak volna az ablakok, amit az elmúlt évtizedekben nem csak az óvoda, hanem számos lakástulajdonos is nyitott az akkor üres telek felé tekintő tűzfalon. De a Várkapitányság hajthatatlan volt. Mikor a kerület nem adta meg a közterület foglalási engedélyt, mivel az építkezés okán elfoglalták volna az egész járdát és óvodásoknak – játszóudvar híján - az autók között kellett volna osonkodniuk a közeli játszótérhez, ingyenessé és időkorlátmentessé tették a kiemelt beruházásokhoz kapcsolódó közterület foglalásokat – sorolja a kiemelt állami projektként megvalósuló építkezés miatti önkormányzati sérelmeket V. Naszályi Márta.

A további használhatóság érdekében ugyanis át kell alakítani a tetőszerkezetet, valamint külön világítás- és légtechnikát kell kiépíteni az óvodának. Ezt végül a Várkapitányság magára vállalta és javára legyen írva, úgy tűnik, határidőre és jó minőségben el is végzi a munkát – teszi hozzá az I. kerületi polgármester. De mint mondja: ez nem változtat a tényen, hogy a gyerekeknek 9 hétig egy másik óvodába kellett járni. Az már az intézmények vezetőinek és pedagógusainak köszönhető, hogy ezt sikerült úgy megoldaniuk, hogy a gyerekek együtt maradhattak a megszokott óvónénikkel, dadusokkal, fejlesztőkkel. Augusztus végén remélhetőleg visszaköltözhetnek a Dísz téri épületbe. A saját játszóudvar azonban végképp elveszett. A gyerekeknek így mindennap a Csónak utcai Szaffi játszótérre kell eljutniuk, ha levegőzni szeretnének. Ráadásul még hónapokig hallgathatják a szomszédban zajló építkezés zaját. A tető és a homlokzat kivitelezésének befejezése után ugyanis ősszel megkezdődik a székház belső szakipari munkája is.