Duna;második világháború;hajóroncs;alacsony vízállás;

2022-08-22 07:35:00

Olyan alacsony a Duna vízállása, hogy bombákkal rakott második világháborús hajóroncsok kerülnek elő belőle

Az aszály miatt több mint 20 ilyen hajóroncs bukkant elő a kelet-szerbiai Prahovo közelében. Van, amelyikük továbbra is több tonna lőszert és robbanószert tartalmaz.

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb európai aszálya miatt olyan – csaknem egy évszázada nem látott szinten – alacsony a Duna vízállása, hogy már második világháborús hajóroncsok kerülnek elő belőle a szerbiai Prahovo kikötővárosának közelében – erről számolt be a Reuters hírügynökség.

A hajókat még 1944-ben süllyesztette el a szovjet erők előrenyomulása miatt visszavonuló náci Németország fekete-tengeri flottája, és alacsony vízállás esetén akadályozni szokták a folyami közlekedést.

A helyi halászati iparban dolgozók szintén veszélyben vannak, köztük a folyó túlpartján fekvő Romániában is.

A szerb kormány márciusban pályázatot írt ki a roncsok kiemelésére, valamint a lőszerek és robbanószerek eltávolítására, a művelet költsége becslések szerint 29 millió euró.

A hónapok óta tartó aszály és rekordmagas hőmérséklet fennakadást okozott a folyami közlekedésben Európa más részein, köztük Németországban, Olaszországban és Franciaországban is.