kirúgás;augusztus 20.;Országos Meteorológiai Szolgálat;Palkovics László;

2022-08-22 18:01:00

Palkovics László kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit

Ugyan nem közölték miért, de alighanem azért, mert tévesen jelezték előre, lesz-e vihar augusztus 20-án. 

Azonnali hatállyal felmentette Palkovics László technológiai és ipari miniszter az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát és a szakmai elnökhelyettes Horváth Gyulát. A tárcavezető nem indokolta meg a döntését, ám a körülmények nem hagynak sok kétséget, hogy a két, szakmailag sokszorosan elismert vezetőnek miért kellett távoznia. 

A kormány ugyanis komoly presztízsveszteségként élte meg, hogy az OMSZ előrejelzései alapján szombaton egy héttel elhalasztották az „Európa Legnagyobb Tűzijátéka” néven hirdetett augusztus 20-i látványosságot és a Szent Jobb-körmenetet. A DK szerint a kormány mai döntésével „már megint megérkeztünk a kommunista diktatúrába”.

Az 1,3 milliárd forintba kerülő fővárosi látványosság egyébként korábban is komoly viták kereszttüzébe került. Számos ellenzéki, de még kormánypárti város is úgy döntött, hogy a jelenlegi súlyos gazdasági helyzetben inkább megspórolják a tűzijátékra költött pénzt.

Az augusztus 20-i rendezvényekért felelős Operatív Törzs vezetője, Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára úgy érvelt, hogy elhalasztani sokkal többe kerül, mint megtartani a tűzijátékot. Végül mégis bejelentették: átrakják augusztus 27-ére az eseményt.

Az erről szóló Kovács-féle közleményben is feltételes módban beszéltek a múlt szombat estére várt viharról: „az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapítottuk, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött” az operatív törzs”. Az OMSZ által valószínűsített vihar elmaradt, ezt követően a teljes kormánysajtó nekiesett a szolgálatnak, miszerint „téves riasztást” adtak, dacára, hogy még a kormánypárti mandiner.hu cikke is úgy fogalmazott: „az OMSZ úgy látja: 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet.”

Az OMSZ vasárnap délelőtti úgy kommentált: „a tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!”

A Kormányzati Tájékoztatási Központot (KTK) megkérdeztük arról, hogy az Operatív Törzsben pontosan ki hozta meg a tűzijáték elhalasztásáról szól döntést az OMSZ prognózisa alapján ám erre nem válaszoltak, ahogy azt sem árulták el, hogy ténylegesen mennyibe került a tűzijáték elhalasztása.

A most bűnbaknak megtett OMSZ vezetők korábban komoly szakmai kitüntetéseket kaptak, a meteorológus-csillagász Radics Kornélia a Magyar Honvédség Meteorológiai Szolgálatánál is dolgozott. A Magyar Meteorológiai Társaság 1996-ben Hille Alfréd Díjjal, 2005-ben Róna Zsigmond Ifjúsági Díjjal tüntette ki. A Magyar Tudományos Akadémia Pro Scientia Aranyérmét 1997-ben kapta meg, majd elnyerte az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját a 2005 és 2011 közötti időszakra. A hadseregtől a szolgálati érdemjel ezüst fokozatát kapta meg. 2013-ban Fazekas Sándor akkori agrárminiszter nevezte ki az OMSZ élére. Munkáját számos kitüntetéssel díjazták. Hasonlóan Horváth László szakmai elnökhelyetteshez, aki diplomázása óta az OMSZ-nél dolgozott, 2020-ban Áder János korábbi köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott neki.