külügyminiszter;Szijjártó Péter;Észtország;szankciók;megbeszélés;orosz állampolgár;vízumkiadás;orosz-ukrán háború;

2022-08-24 13:46:00

Szijjártó: Nem szigorítunk a vízumkiadáson az orosz állampolgárok esetében

Szijjártó Péter szerint ebben a kérdésben Olaf Scholz német kancellár álláspontjával szimpatizálnak.

Nem tervez szigorítani a vízumkiadáson a magyar kormány az orosz állampolgárok esetében – derül ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzéséből, amelyet a Magyar Narancs vett észre.

A külügyminiszter beszámolója szerint kedden telefonon beszélt észt hivatali kollégájával, Urmas Reinsalu utóbbi kezdeményezésére.

„Hosszas megbeszélés volt, és a legfontosabb kérdésben egyet is értettünk: az Ukrajnában zajló háborúnak minél előbb véget kell érnie!” – írta Szijjártó.

Mint arra a portál felhívja a figyelmet, a magyar külügyminiszter azonban ezenkívül aligha tudott pozitív eredményekről beszámolni, az általa említett további két kérdésben ugyanis gyökeresen eltért a két fél álláspontja.

Szijjártó az Észtország által kezdeményezendő újabb szankciós csomaggal kapcsolatban – mint írta – gyorsan leszögezte, hogy „energiaszankciókról mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók”.

A beszámoló szerint a külügyminiszterek kitértek az orosz állampolgárokkal szembeni lehetséges vízumszigorításokra is. 

Mint azt a portál megjegyzi, „kár, hogy a szovjet katonai emlékművek kérdésére nem tér ki a külügyminiszter, vélhetően azokat illetően is hasonló összhangban áll nézőpontja észt kollégájáéval”.

Észtország augusztus közepén elkezdte eltávolítani a szovjet kori háborús emlékműveket a közterületekről.