Nagy-Britannia;Skócia;Boris Johnson;Erzsébet királynő;Rishi Sunak;Liz Truss;

2022-08-31 15:17:00

Erzsébet királynő mozgási problémái miatt Skóciában nevezi ki jövő kedden az új brit kormányfőt

Az idős, 96 éves uralkodó a leköszönő Boris Johnson mellett immár tizenötödik leendő miniszterelnökét fogadja majd.

Erzsébet királynő szakít a hagyományokkal, és a 96 éves uralkodó mozgási problémái miatt nem a londoni Buckingham-palotában, hanem a skóciai Balmoral kastélyban található rezidenciájában nevezi ki Nagy-Britannia új miniszterelnökét – idézi a ReutersBuckingham-palota szóvivőjének szerdai közlését.

A szóvivő ismertette, hogy a királynő a kastélyban, ahol a nyarat töltötte, szeptember 6-án fogadja Boris Johnson leköszönő miniszterelnököt, majd utódját, akinek személye Liz Truss külügyminiszter vagy Rishi Sunak volt pénzügyminiszter lesz. 

A kormányzó Konzervatív Párt szeptember 5-én hirdeti ki, ki nyerte el a kormányfői posztot, amelyre a közvélemény-kutatások alapján Truss az egyértelmű esélyese.

A brit uralkodó államfőként hagyományosan a Buckingham-palotában tartott audienciát követően nevezi ki az új miniszterelnököt, amelyet mindig széles nyilvánosság, televíziós kamerák, helikopterek és autók „hada” kísér figyelemmel.

A BBC Vernon Bogdanor alkotmányszakértőre hivatkozva, megemlíti, hogy Viktória királynő uralkodása óta, egy kivétellel minden brit miniszterelnököt a Buckingham-palotában neveztek ki. Erzsébet királynő, akinek eddig már 14 kormányfője volt, az elmúlt hónapokban, ahogy fogalmaztak, „epizodikus mobilitási problémákkal” szembesült, ami miatt csökkenteni kellett nyilvános szerepléseit. Tavaly októberben egy éjszakát kórházban is töltött egy meg nem határozott betegség miatt.