korrupció;letartóztatás;Országos Roma Önkormányzat;Agócs János;

2022-09-02 15:05:00

Letartóztatták az Országos Roma Önkormányzat elnökét

Mivel úgy vélik, hogy jogellenesen befolyásolná az eljárás menetét. 

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2022. október 2-ig – elrendelte egy férfinak a letartóztatását, akit vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítanak - közölte lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában a Fővárosi Törvényszék péntek délután.

Konkrétan nem nevezik meg, de az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökéről, Agócs Jánosról van szó. A megalapozott gyanú szerint az elnök két képviselőtársának is felajánlotta, hogy 30 millió forint ellenében lemond az önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről és közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választása érdekében. 

Az ügyészség a bizonyítás megnehezítésének, illetve meghiúsításának, továbbá a bűnismétlésnek a veszélye miatt indítványozta a letartóztatást. Megjegyzik, a nyomozás kezdeti szakaszban van, és a bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a hatóság látókörébe még nem került személyeket jogellenesen befolyásolna vagy megfélemlítene, így törekedve a bizonyítási eljárás meghiúsítására, megnehezítésére. Hozzáteszik, Agócs büntetlen előéletű, azonban az eljárás tárgyát képező bűncselekménnyel egy ellene már folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá. 

A végzés nem végleges. 

Lapunk több forrásból úgy értesült, hogy ifjabb Farkas László, az ORÖ egyik elnökhelyettese, Tiszabura polgármestere volt az, aki elvitte az első körben kért 18 millió forintot a megbeszélt helyre, Kecskemétre, majd a „bűnügyi akció során” átadta a pénzt. Ifjabb Farkas László a Népszavának nyilatkozva ezt elismerte, de egyéb részletekkel nem szolgált.